Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dag, Daga

Ryan Routh, 58, gripen för mordförsök på Trump

Uppdaterad 04.56 | Publicerad 00.10

Ryan Routh, 58, satt gömd i buskarna mellan hål sex och sju på golfbanan.

Han hade en kalasjnikov och väntade på att Trump skulle komma dit – men livvakterna såg gevärspipan genom staketet.

Nu misstänks mannen för mordförsök på ex-presidenten.

När Secret service fick syn på gevärspipan som stack ut genom stängslet till Donald Trumps golfbana i West Palm Beach, Florida, beslutade man att öppna eld.

Sedan flydde gärningsmannen från platsen i en suv.

På en pressträff sa sheriffen Ric Bradshaw att ett vittne fick syn på mannen när han sprang ut genom buskarna.

– Han tog en bild på bilen, vilket var bra för då kunde vi läsa av registreringsskyltarna. Vi fick en träff på I-95 där de sedan fick stopp på bilen och tog killen.

Därefter eskorterades vittnet till platsen.

– Vittnet identifierade att det var samma person som var i buskarna, säger Bradshaw.

Hade kalasjnikov

Bradshaw visade sedan upp en bild från brottsplatsen där man ser två upphängda väskor och ett vapen.

– I buskarna hittade vi ett

AK-47-gevärÄven känt under namnet Kalasjnikov. med sikte, två ryggsäckar och en kroppskamera, sa han.

Här hittade polisen väskor, kroppskamera och vapen.

Bilen stoppades i en annan stadsdel.

Gripandet av den misstänkte gick blixtsnabbt. Mannen var ”relativt lugn” och visade inga stora känslor, enligt sheriffen William D Snyder.

– Det tog ingen tid alls. Jag skulle ta min andra kopp kaffe för dagen och lyfte koppen. Innan jag satt ner koppen hade jag fått reda på att vi stoppat bilen och gripit honom, säger han till CNN.

Ryan Routh är misstänkt

Flera medier pekade under natten mot måndagen, svensk tid, ut Ryan Wesley Routh, 58, som den gripne. Enligt FBI är han nu misstänkt för försök till mord på Donald Trump.

CNN:s analys av bilder som polisen och nyhetsmedier har publicerat visar att Ryan Routh var gömd i buskarna mellan hål sex och sju. Han satt vid ett hönsnät-stängsel i golfbanans östra ände.

Trump var på hål fem, ungefär 400 meter bort, och hans livvakter var enligt CNN ett steg före för att leta efter eventuella hot. De upptäckte Routh när de skulle säkra området inför Trumps ankomst bara en stund senare.

Avspärrning vid staketet där Ryan Routh satt med vapnet.

Från sitt gömställe vid stängslet skulle gärningsmannen ha kunnat försöka skjuta Trump vid utslaget på hål sju, uppgav den pensionerade FBI-agenten Steve Moore i CNN:

– Där skulle han ha varit nära Trump. Det här kräver planering. Frågan är hur han visste att Trump vara på golfbanan.

Det vet vi om Ryan Routh

Under natten mot måndagen började amerikanska medier publicera en del bakgrundsuppgifter om Ryan Routh.

Han är byggnadsarbetare från North Carolina och har bott på Hawaii sedan 2017 eller 2018.

I sina sociala medier påstår Routh att han har stridit som frivillig i Ukraina, något han även intervjuats om i New York Times.

Han hävdar på X att han har försökt rekrytera afghanska soldater till att strida för såväl Ukraina som Taiwan. I en intervju med Newsweeks rumänska utgåva 2002 berättade Routh om sina ansträngningar för att hitta frivilliga till kriget i Ukraina.

– För mig är många av de andra konflikterna grå, men den här konflikten är definitivt svartvit. Det här handlar om det goda mot det onda. Det är som varje film vi någonsin har sett, sa han.

Han har gripits åtta gånger tidigare, mestadels för mindre brott, enligt CNN.

Redan 2002 dömdes han för vapenbrott efter att han jagats av polisen och sedan barrikaderat sig i en byggnad i tre timmar med ett maskingevär, skriver AP.

I sociala medier har han skrivit fantasifulla inlägg där han taggat kändisar och politiker. Han har bland annat frågat Elon Musk om att få köpa en raket som skulle avfyras mot Putins bunker. Han har även försökt bjuda in Nordkoreas diktator Kim Jong-un till Hawaii för att ”lösa konflikterna” med USA, skriver New York Times.

Efter mordförsöket på Trump i somras taggade Routh både Joe Biden och Kamala Harris och föreslog att de skulle ta sig till sjukhuset och besöka de skadade i publiken liksom att gå på den dödade brandmannens begravning. ”Trump kommer aldrig att göra något för dem”, skrev han.

På X uppger Routh att han röstade på Trump 2016, men sedan tycks han ha bytt fot. Han röstade i Demokraternas primärval 2024 och enligt AP har han vid 19 tillfällen de senaste fem åren skänkt mindre summor pengar till en insamlingskommitté som stöder demokratiska kandidater.

Den här bilden, från Rouths sociala medier, publicerades under natten av bland andra NBC News och Sky News.

Sonen: Han hatade Trump

Bara timmar efter gripandet intervjuades sonen Oran Routh av brittiska Daily Mail.

– Min pappa hatar Trump som varje vettig person gör. Jag gillar inte heller Trump, sa han.

Sonen tillade att hans pappa inte är våldsam och att han inte tror att han skulle skjuta ex-presidenten.

– Han är min pappa och allt han har på sig är några fortkörningar, såvitt jag vet. Det här är galet. Jag känner min pappa och jag älskar min pappa, men det här är inte alls likt honom.

Sonen beskriver Ryan Routh som en hårt arbetande man. Han har tidigare haft en takfirma och byggde nu småhus på Hawaii där han levde med sin mångåriga flickvän. Oran Routh visste inte ens att hans pappa var i Florida.

– Han sa att han var på stranden, men jag trodde att han menade på Hawaii.

Donald Trump vid ett annat tillfälle.

Följ ämnen i artikeln