Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sigrid, Siri

Kinesiska investeringar granskas mot ny lag – men Senior Materials slapp

Uppdaterad 19.24 | Publicerad 19.17

Om Senior Materials gjort sin investering i Eskilstuna i dag hade den sannolikt prövats. Men inte på grund av utsläppen av farliga kemikalier – utan av säkerhetsskäl.

En annan Kina-ägd batterifabrik, som ska byggas i Timrå, prövas just nu mot en ny lag.

Båda fabrikerna ska leverera till Northvolt.

– Vi får inte glömma att såna här investeringar stärker Kinas förmåga, säger Oscar Almén, forskare på FOI, Försvarets forskningsinstitut.

Det fanns en tid då kinesiska investeringar välkomnades med öppna armar i Sverige och övriga västvärlden. Den tiden är definitivt förbi.

Numera ses kinesiska direktinvesteringar och uppköp av svenska företag med viss misstänksamhet. De ses inte sällan som en potentiell säkerhetsrisk för Sverige.

Därför trädde lagen om granskning av utländska direktinvesteringar i kraft förra året.

Ett av de bolag som granskas just nu är kinesiska PTL som vill bygga en fabrik i Torsboda utanför Timrå. Det är en investering på 14 miljarder konor som är tänkt att skapa 1900 jobb lokalt. Bolaget tillverkar anodmaterial till elbilsbatterier. Huvudkund är Northvolt.

Bolaget har själva lämnat in en ansökan om att få tillstånd enligt lagen.

Ansökningarnas granskas av Inspektionen för strategiska produkter, ISP, som också har hand om Sveriges vapenexport.

Omfattas inte av lagen

I normala fall är det hemligt vilka företags investeringar som ISP granskar. I det här fallet kan ISP bekräfta att man just nu granskar PTL:s ansökan eftersom företaget själva gått ut offentligt och berättat om sin ansökan. ISP har 3-6 månader på sig efter att ansökan kommit in att komma med ett besked. Hur lång tid som återstår av granskningen vill ISP inte svara på.

Senior Materials i Eskilstuna som Aftonbladet berättade tidigare gjorde sin investering redan 2022. Därför omfattas bolaget inte av den nya lagen.

Även de har Northvolt som den stora kunden i Sverige. Bolaget tillverkar en plastfilm, separatorfilm, som ska skydda elbilsbatteriet från kortslutning. Bolaget har fått tillstånd att använda det miljöfarliga ämnet metylenklorid som förbjöds i Sverige redan 1996. Sedan dess har det gått att få enstaka undantag för begränsad användning. Senior Materials har dock fått dispens till att använda stora mängder av det farliga ämnet och släppa ut 900 ton i luften. Något som lett till protester bland de boende i Eskilstuna.

Men det är inte företagets enda problem.

– Om Senior Materials investering gjorts i dag är det troligt att den också blivit föremål för granskning enligt den nya lagen, säger Oscar Almén, forskare på FOI, Försvarets forskningsinstitut. Om de gör ytterligare investeringar behöver de anmälas.

Som en del i ett globalt steg

Almén genomförde förra året en kartläggning av kinesiska uppköp av svenska företag och kinesiska direktinvesteringar i Sverige. Av den framgick att över hälften av de svenska företag som Kina då köpt upp fanns inom högteknologiska sektorer där Kina har ambitionen att bli världsledande.

När det gäller Senior Materials och PTL i Timrå handlar det om tekniköverföring i motsatt riktning. Sverige skulle kunna få teknisk kunskap som man i dag inte har.

– Det kan givetvis vara positivt, säger Oscar Almén. Det kan vara bättre att Kina investerar i Sverige än att vi måste importera från Kina. Men vi får inte glömma att såna här investeringar även stärker Kinas förmåga. Kina bygger en global infrastruktur i grön teknikutveckling där de svenska fabrikerna ingår.

Almén ser det som en del i ett större, globalt spel.

– De besluten ska inte lokalpolitiker ta. De måste flyttas upp på nationell nivå.

”Utpressningsverktyg”

Kriget i Ukraina har också ändrat förutsättningarna radikalt.

– Kinesiska investeringar i Sverige är känsligare i dag än före kriget. Det stöd som Kina ger Ryssland påverkar Sverige på ett mer direkt sätt. Det lägger till en ny dimension. Hur ska vi förhålla oss till investeringar när Kina agerar som de gör?

Niklas Edmark.

Niklas Edmark är näringslivschef på Eskilstuna kommun och var med i processen om Senior Materials investering. Att företaget kommer från Kina har han egentligen inga synpunkter på.

– Kommunen bedriver ingen utrikespolitik. Vi följer de nationella riktlinjer som gäller. Vi vet att vi inte kan handla med Ryssland. Men vi har inte fått några sådana signaler när det gäller Kina.

Samtidigt är han medveten om att situationen i dag är radikalt annorlunda från 2020 när de första kontakterna med Senior Materials skedde.

– Vi har ett helt annat säkerhetspolitiskt läge. Det är vi medvetna om även lokalt.

Säpo pekar regelbundet ut Kina som ett säkerhetshot mot Sverige och säger att Kina spionerar på företag, politik och forskning i Sverige.

– Kina kan få en så stor kontroll över svensk ekonomi att de vid en framtida konflikt kan använda det som ett utpressningsverktyg mot Sverige, sade Säpos analytiker Henrik Edvinsson en intervju med SVT förra året.

Misstankar mot Kina

Det finns misstankar om att Kina investerar i vissa branscher i västvärlden för att fått tillgång till känslig information och till och med för att kunna kontrollera och sabotera vital infrastruktur i västvärlden i händelse av en framtida konflikt.

Det kinesiska telekombolaget Huawei förbjöds häromåret från att få vara med och bygga upp 5g-näten i USA och Europa. Misstanken fanns att Kina kunde tvinga bolaget att installera tekniska lösningar som gjorde att Kina kunde avlyssna eller sabotera näten.

Misstankar och förbud har också riktats mot den kinesiskägda populära plattformen Tiktok.

I Sverige har vi också haft diskussionen om kinesiskt ägande av svensk vindkraft.