Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dag, Daga

Nytt mordförsök på Trump utreds

TT

Publicerad 2024-09-15 20.43

FBI uppger att man utreder ett misstänkt mordförsök på Republikanernas presidentkandidat Donald Trump.

Trump är oskadd och en misstänkt är frihetsberövad.

Den amerikanske presidentkandidaten fördes snabbt till säkerhet efter att skott avfyrats vid golfbanan i West Palm Beach, Florida. Trump, som spelade golf på sin bana vid händelsen, var dock aldrig i direkt fara.

Han skriver i ett mejl att han mår bra.

”Ingenting kan stoppa mig. Jag kommer aldrig att ge upp!” skriver han.

Omständigheterna kring skjutningen är ännu något oklara. På en presskonferens med lokal polis, den federala polisen FBI och säkerhetstjänsten Secret service uppges att det är oklart om den misstänkte hann avfyra något skott innan han besköts. Sedan flydde mannen i en bil innan han stoppades och greps.

Biden lättad

På platsen hittades ett automatgevär av typen AK-47 med ett kikarsikte samt en kamera, enligt Ric Bradshaw, sheriff i Palm Beach County. Han uppger också att den misstänkte befann sig cirka 400 meter från Trump när skottlossningen ägde rum.

Såväl president Joe Biden som vicepresident Kamala Harris är ”lättade över att Trump är oskadd”, enligt ett uttalande från Vita huset.

Harris säger i ett eget uttalande att ”våld hör inte hemma i USA”.

Det misstänkta mordförsöket är det andra på två månader mot Donald Trump. Den 13 juli träffades han av en kula och skadades lindrigt när en man försökte mörda honom under ett valmöte i Butler, Pennsylvania.

Utökad säkerhet

Secret service har kritiserats för att det då var möjligt för skytten att komma så nära Trump, som sedan dess har fått utökad säkerhet.

Trump träffades i höger öra vid attentatet. En åhörare dödades och två skadades. Den 20-årige skytten, som avlossade sitt vapen från ett hustak och vars motiv ännu är oklart, sköts ihjäl av polis.

Attentatet mot Donald Trump dåd ses som det allvarligaste mordförsöket mot en amerikansk president eller presidentkandidat sedan Ronald Reagan skottskadades 1981.