Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dag, Daga

Mordförsöket på Trump stoppades: ”DET VAR ETT HELT ENASTÅENDE JOBB”

Uppdaterad 15.31 | Publicerad 12.51

Trump inledde söndagen med inlägget ”JAG HATAR TAYLOR SWIFT!”, på Truth Social.

Därefter åkte han ut på en spontan golfrunda, men stoppades på hål fem efter att livvakterna upptäckt en vapenman.

”DET VAR ETT HELT ENASTÅENDE JOBB”, avslutade ex-presidenten dagen med i ett inlägg på samma plattform.

På söndagsförmiddagen, lokal tid, skrev ex-presidenten: ”JAG HATAR TAYLOR SWIFT!”, i ett inlägg på Truth Social. Utspelet kom som ett svar på att popstjärnan ställt sig bakom Kamala Harris efter presidentvalsdebatten i förra veckan.

Några timmar senare begav han sig till sig golfbana i West Palm Beach, Florida. Golfrundan låg inte på Trumps schema sedan tidigare utan det var ett spontant beslut, uppger källor för CNN.

Enligt amerikanska medier ska han haft med sig flera nära vänner, däribland Steve Witkoff som donerat stora summor till Trump-kampanjen. Men de kom inte längre än till hål fem. För mellan hål sex och sju, ungefär 400 meter bort, såg Secret service en kalasjnikov sticka in genom stängslet till banan.

Agenterna öppnade eld och Trump fick eskorteras till säkerhet. Vapenmannen flydde i en svart Nissan och lämnade kvar AK-47:an, två väskor och en kamera som satts upp i stängslet, skriver Washington Post.

Polisen tror att han planerade att filma dådet.

Den gripne mannen försökte fly i en bil.

Skämtade om att spela klart rundan

Ett vittne fick syn på mannen när han flydde och rapporterade in registreringsnumret på bilen till polisen. Därefter greps den misstänkta gärningsmannen Ryan Routh, 58, drygt sju mil norr om brottsplatsen i stadsdelen Martin County.

Trump hölls kvar på golfbanan i flera timmar för att säkra hans bostad Mar-a-Lago och hans kampanjkontor i West Palm Beach sattes under lockdown.

Enligt källor till Washington Post var ex-presidenten på gott humör och han skämtade med en vän att han gärna hade spelat klart golfrundan.

Trumps golfande har varit en utmaning för Secret service under en lång tid, skriver New York Times. Bland annat på grund av att ex-presidenten gärna kör sin sin golfbil själv och livvakterna är ofta en bit ifrån i en egen golfbil.

Stor polisinsats på platsen.

”En intressant dag”

På söndagskvällen fördömde många mordförsöket, däribland president Joe Biden och vicepresident Kamala Harris.

”Jag är lättad över att den tidigare presidenten är oskadd. Det pågår en utredning kring händelsen där polisen samlar in mer information om vad som hänt. Som jag har sagt många gånger tidigare finns det ingen plats för politiskt våld eller för något våld någonsin i vårt land”, skrev Biden i ett uttalande.

Trump själv skrev att det var ”en intressant dag”, i ett inlägg på Truth Social. Han riktade samtidigt ett tack Secret service och den lokala polismyndigheten:

”DET VAR ETT HELT ENASTÅENDE JOBB. JAG ÄR MYCKET STOLT ÖVER ATT VARA AMERIKAN”.