Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Trump anklagar Biden och Harris i mordförsöket

TT

Publicerad 2024-09-16 07.25

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump fotograferad under en golftur i Florida i våras. Arkivbild.

Republikanernas Donald Trump anklagar president Biden och Demokraternas kandidat Harris för att ha eldat på den misstänkte bakom mordförsöket mot Trump.

Den gripne mannen anklagades formellt för vapenbrott i en domstol i Florida.

Trump återvände på måndagen till sitt stridshumör, och skrev ”Kämpa, kämpa, kämpa” i hans sedvanliga versaler på sin sociala medieplattform Truth.

I en intervju anklagade Trump sedan Demokraternas kandidat Kamala Harris och president Joe Biden för att bära skulden.

– Han (den brottsmisstänkte) trodde på retoriken från Biden och Harris och agerade utifrån det, sade Trump till den konservativa tv-kanalen Fox News.

Tidigare hade Trump hållit en mer vördsam ton:

”Jag vill tacka alla för er omtanke och era hälsningar – det var onekligen en intressant dag”, konstaterade han på Truth.

Expresidenten hyllade Secret Service, rättsväsendet i stort samt den lokala sheriffen Ric Bradshaw och dennes ”modiga och patriotiska” medarbetare för att ha skyddat honom.

Såg en pipa

Donald Trump befann sig på sin golfbana i West Palm Beach när anställda vid polisstyrkan Secret Service såg en gevärspipa som stack fram ur ett buskage. När livvakterna sköt mot platsen, drygt 300 meter fram, flydde en man därifrån i bil. Registreringsnumret fotograferades av en privatperson.

På platsen hittades ett automatgevär av typen AK-47 med ett kikarsikte samt en kamera.

Den misstänkte, en 58-årig egenföretagare hemmahörande i Hawaii, kunde gripas av polis efter spaning med helikopter och en biljakt på motorväg I-95.

Mannen anklagades formellt för vapenbrott vid en kort federal domstolsförhandling i Florida på måndagen.

Trump uppges aldrig ha varit i direkt fara. Sheriff Ric Bradshaw sade att Secret Service gjorde ”precis vad de skulle” men lade till att livvakternas manöverutrymme är begränsat eftersom Trump i nuläget enbart är kandidat.

Donald Trumps beslut att spela golf ska ha fattats spontant och i sista minuten, enligt medier.

Två försök

Såväl president Joe Biden som vicepresident Kamala Harris meddelade efter händelsen att de är ”lättade över att Trump är oskadd”, enligt ett uttalande från Vita huset.

Det misstänkta mordförsöket är det andra på två månader mot Donald Trump. I juli träffades han av en kula i örat och skadades lindrigt vid ett mordförsök under ett valmöte i Butler i Pennsylvania. En åhörare dödades och två skadades i dådet.

Secret Service har kritiserats för att det då var möjligt för en skytt att komma så nära Trump. Därefter har säkerhetsapparaten kring expresidenten stärkts.