Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Detta vet vi om mordförsöket mot Trump

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-09-16 08.49

Sheriffen i Palm Beach county i Florida, Ric Bradshaw, visar en bild på platsen där den misstänkte upptäcktes intill golfbanan, med geväret och andra saker som han lämnade där när han försökte fly.

En 58-årig byggnadsarbetare skriven i Hawaii som flera gånger gripits för brott och som uttryckt sig kritiskt om Donald Trump. Detta vet vi om den misstänkte skytten och vad som hänt.

Händelsen inträffade på söndagen vid klockan 19 svensk tid när expresidenten Donald Trump spelade golf på Trump International Golf Club i Florida tillsammans med sin bidragsgivare Steve Witkoff. Enligt nyhetsbyrån AP var de vid det femte hålet när de hörde poppande ljud.

En agent från Secret service ska ha sett en gevärspipa sticka ut genom ett stängsel på golfbanan. Mannen flydde när han upptäckts och vaktstyrkan öppnade eld mot honom men han träffades inte.

Mannen hann aldrig själv avfyra sitt vapen, enligt Ric Bradshaw, sheriff i Palm Beach County, uppger BBC.

Den i USA namngivne mannen ställdes inför domare i en federal domstol i Florida på måndagen. Den gripne anklagades formellt för två vapenbrott: att ha innehaft vapen trots att han är tidigare dömd, samt att vapnet hade registernummer borttaget. Mannen ska åter upp inför domare nästa måndag.

Trump befann sig ungefär 400 meter från den misstänkte skytten när agenterna ingrep. De omringade Trump och förflyttade honom snabbt till ett klubbhus på golfanläggningen.

Ett vittne ska ha sett mannen springa ut från buskarna och in i en svart Nissan. Kvar på platsen vid buskarna hittades ett automatgevär av typen AK-47 med ett kikarsikte och en kroppskamera.

Efter att han flydde körde mannen norrut på väg I-95 där han sedan greps. Han ska då ha varit obeväpnad.

Senare under kvällen gick FBI ut med att de utreder händelsen som ett mordförsök på Donald Trump.

Den gripne mannen är en 58-årig byggnadsarbetare skriven i Hawaii. Enligt CNN har han gripits flera gånger tidigare, mestadels för mindre brott.

På sociala medier-konton som kopplas till mannen framgår det att han har ett starkt engagemang för Ukraina och att han till synes varit inblandad i att få utländska soldater in i landet för att slåss mot de ryska trupperna. Enligt AP ska han ha gjort minst en resa till Ukraina.

58-åringen har också skrivit negativt om Trump på sociala medier.

Donald Trump, som är oskadd, har skrivit på sin sociala medier-plattform Truth Social att han uppskattar alla lyckönskningar och tackar särskilt Secret service för att de månat om hans säkerhet.

Det misstänkta mordförsöket är det andra på två månader mot Donald Trump. Den 13 juli träffades han av en kula i örat och skadades lindrigt vid ett mordförsök under ett valmöte i Butler i Pennsylvania. En åhörare dödades och två skadades.

ANNONS