Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Jomshof om misstanken: "Inte gjort något fel"

Anna Hansson/TT, Maria Davidsson/TT

Uppdaterad 15.06 | Publicerad 11.55

Ordförande i justitieutskottet Richard Jomshof (SD) utreds för brott och har pausat sitt uppdrag.

Richard Jomshof (SD) har förhörts av polis och är nu formellt misstänkt för brottet hets mot folkgrupp.

– Jag anser inte att jag gjort något fel. Jag tycker bilderna tydligt beskriver det jag står för, säger Richard Jomshof till TT.

Jomshof har klivit av som justitieutskottets ordförande under tiden som utredningen pågår. Under tisdagen förhördes han gällande två bilder som han delade vidare på X i våras och som nu utreds för hets mot folkgrupp.

Han ångrar inte att han delade bilderna eller anser att han borde gjort något annorlunda. Att han nu utreds för brott kommer inte heller ändra hans sätt att uttrycka sig.

– Nej, jag kommer verka som jag alltid verkat.

Han anser att det tydligt framgår vad han menar och att det inte rör sig om hets mot folkgrupp.

– Det finns inte ett enda exempel där jag dragit alla individer över en kam. Det har aldrig hänt. Det handlar om karikatyrer. De är vassa absolut, men de beskriver ett problem. Jag kommer inte agera på något annat sätt.

Har du uppbackning i partiet?

– Ja det upplever jag.

– Karikatyren måste också ha sin plats, även i frågor som är känsliga. Om någon undrar vad jag menar med det här - varför inte ställa den frågan i stället för att feltolka och fultolka.

Vad hände under förhöret?

– Jag fick frågor om bilderna och försökte svara och nyansera så gott jag kunde. Det är en del av min politiska gärning och frågor som vi i Sverigedemokraterna lyfter hela tiden. Det är bilder som kan kopplas till verkliga problem. Det är klart det är känsligt men vi måste kunna göra det annars dör debatten.

Hur lång tid utredningen kommer ta vet han inte.

– Men jag hoppas det går snabbt. Jag vill återgå till justitieutskottet som ordförande. Jag tycker att jag har skött det bra.

Följ ämnen i artikeln