Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Andersson om lottskandalen: "Ska göra rent hus"

Peter Wallberg/TT, Anja Haglund/TT, Niklas Svahn/TT, Anna Hansson/TT

Uppdaterad 16.58 | Publicerad 15.05

Partiledaren Magdalena Andersson (S) och partisekreterare Tobias Baudin kommenterar skandalen med Socialdemokraternas lotteri.

Partiledare Magdalena Andersson (S) kommenterar för första gången den hårda kritiken mot partiets lottförsäljning.

Partiet har agerat när man fått reda på försäljningsmetoderna, säger hon.

– Den nya styrelsen har fått ett tydligt uppdrag, det är att göra rent hus.

Dagens Nyheter har rapporterat att Kombispel, dotterbolag till A-lotterierna som i sin tur ägs av Socialdemokraterna, utnyttjar äldre personer i aggressiv lottförsäljning via telefon.

– Jag blir ju djupt besviken och ärligt talat förbannad, säger S-ledaren till TT.

– Det står i direkt strid med vad socialdemokratin är och vilka värderingar som vi bygger på, säger hon om den aggressiva telefonförsäljning som uppmärksammats.

Borde partiledningen ha kunnat ingripa tidigare?

– Vi fick kännedom om detta i samband med DN:s granskning och då har vi agerat. Det har kommit upp problem tidigare och då har man också avslutat samarbeten med bolag som man bedömer har för aggressiva försäljningsmetoder, säger Andersson.

Uppmanat styrelsen

Vad vill du säga till äldre som utsatts för de här försäljningsmetoderna?

– Är det så att man upplever att det varit aggressivt och att man blivit illa behandlad, då ska man höra av sig till bolaget (Kombispel), så kommer man kunna ha en dialog, man kan också anmäla till Konsumentverket, säger Andersson.

Partiet har uppmanat styrelsen för Kombispel att avgå. En ny styrelse ska väljas på en extrastämma.

– De har fått ett tydligt uppdrag, det är att göra rent hus och se till att bolagets verksamhet genomsyras av Socialdemokratins värderingar.

”Självklart inte bra”

I den gamla styrelsen sitter bland annat partiets vice gruppledare i riksdagen och partiets kassör.

Borde de lämna sina poster i partiet?

– Styrelsen har ett kollektivt ansvar och därför har vi uppmanat hela styrelsen att avgå. Det har uppenbarligen inte varit tillräcklig kontroll över den här verksamheten. Men det innebär ju inte att man inte kan sköta andra arbetsuppgifter för att man brustit i detta, säger Andersson.

Hur har partiet skadats av detta?

– Att det används arbetsmetoder från det här bolaget som vi anlitat, som strider mot våra värderingar, det är självklart inte bra. Det finns ju många samhällsproblem som vi gärna skulle vilja ha fokus på och kunna diskutera och debattera.

Hon säger vidare att de som känner sig illa behandlade kan höra av sig till Kombispel och Konsumentverket.

– Mitt bekymmer är inte i huvudsak i vilken utsträckning det påverkar Socialdemokraterna. Jag tänker på de äldre som svarat i telefon och fått en obehaglig upplevelse.

Följ ämnen i artikeln