Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Granskning: Flera brottslingar i S-anlitat bolag

TT

Uppdaterad 2024-09-16 01.51 | Publicerad 2024-09-15 18.07

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin ser allvarligt på de nya uppgifterna.

Flera personer vid callcentret som sålde Socialdemokraternas kritiserade lotter till pensionärer kan kopplas till organiserad brottslighet, skriver Svenska Dagbladet.

Enligt tidningens källor har bolaget haft en hög personalomsättning och många kriminella har jobbat där genom åren, bland annat personer som förekommer i domar eller utredningar kopplade till organiserad brottslighet i Sverige.

”Detta är mycket allvarliga uppgifter”, säger Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin i en skriftlig kommentar till SvD.

Bolaget har uppdrag för en rad stora, svenska kunder förutom Kombispel och det är inte klarlagt vilka kunder de omtalade personerna har arbetat med, enligt tidningen.

I torsdags stoppade Socialdemokraterna telefonförsäljningen av lotter via det bolag som Kombispel, partiets lotteriföretag, anlitat. Detta efter att anställda vittnat om tvivelaktiga försäljningsmetoder riktade mot äldre.

Det har stormat kring Kombispel sedan Dagens Nyheter i torsdags avslöjade de aggressiva försäljningsmetoderna. Efter publiceringen stoppade Socialdemokraterna telefonförsäljningen.

S-ledningen har fått hård kritik internt för att inte ha agerat kraftfullt nog efter avslöjandet. I fredags fick Kombispels vd sparken och flera personer har lämnat styrelsen efter partiets uppmaning att göra så.

En ny vd har redan tillsatts. Från och med måndagen blir Jonas Nygren (S), tidigare kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg, ny chef för Kombispel, uppger partiet för TV4 Nyheterna.