Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sture

S slutar med telemarketing efter skandalen

Uppdaterad 20.02 | Publicerad 17.19

Socialdemokraterna slutar med telemarketing efter lotteriskandalen.

Kombispels vd sparkas – och samtliga i styrelsen har uppmanats att avgå, meddelar S.

– Det är helt vedervärdigt, säger partisekreteraren Tobias Baudin.

Socialdemokraterna har hållit krismöte på fredagen efter DN:s avslöjande om att partiets lotteribolag använt sig av ett telemarketingbolag med metoder som innebär att äldre luras till att köpa lotterna.

Därefter kallade man till pressträff på partihögkvarteret.

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin meddelade att man sagt upp avtalet med Kombispel.

– Uppgifter om att aggressiva och oetiska försäljningsmetoder har använts mot äldre är helt oacceptabla. Jag har inga andra ord att beskriva det här med mer än att det är helt vedervärdigt, säger han och fortsätter:

– Jag är ledsen och förbannad att vårt bolag brustit så i sin tillsyn att det här kunnat hända. Det är med den bakgrunden vi agerar med kraft, säger han.

Tvingas avgå

Kombispels vd Jonas Lindholm har tvingats lämna sin post medan Tobias Baudin uppmanar samtliga personer i styrelsen att avgå.

– Vi har inte längre förtroende för den nuvarande styrelsen, säger han.

S kommer inte att ta hjälp av några externa telemarketingbolag i framtiden, enligt Baudin.

– Det är svårt att få fullständig kontroll och det kommer därför inte bli några fler externa bolag.

”Stängt för framtiden”

Socialdemokraterna har bedrivit försäljning av de så kallade ”A-lotterna” sedan 1956. Enligt en färsk årsredovisning hade S lotteribolag intäkter på nästan 47 miljoner kronor förr året.

Hur kommer det här påverka partiets ekonomi?

– Det får vi se. Vi har hållit på sedan 50–60-tal och det har varit viktigt för S-föreningar och studiecirklar. Vi har sålt lotter tidigare, men det är svårt att säga. Det handlar inte riktigt om det nu. Det här är förjäkligt och då tänker jag på de som drabbats. Det är därför vi tar till de här kraftfulla åtgärderna.

Kommer ni att fortsätta sälja lotter?

– Man kan frivilligt köpa en lott om man vill stötta oss och det är många som gör det. Men det kommer inte att ske genom externa bolag, den dörren har verkställande utskott stängt i dag och för framtiden.