Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sture

5 punkter om: Lotteriskandalen inom S

Uppdaterad 17.47 | Publicerad 16.37

Magdalena Andersson (S).

En granskning från DN avslöjade att anställda vittnat om tvivelaktiga försäljningsmetoder riktade mot äldre av Socialdemokraternas lotteriverksamhet Kombispel.

Det här är vad du behöver veta om lotteriskandalen inom Socialdemokraterna.

1. Avslöjandet

Dagens Nyheter avslöjade att Socialdemokraternas lotteriförsäljning använde aggressiva metoder riktade mot äldre personer. Tidigare anställda beskrev hur de instruerades att inte ge upp förrän kunderna köpte lotter, även när de inte förstod villkoren. Flera anmälningar har lämnats till Konsumentverket.

2. Lotteriets betydelse

Socialdemokraternas lotterier, som drivs av Kombispel, har varit en viktig finansieringskälla för partiet sedan 1950-talet. Verksamheten genererar tiotals miljoner kronor årligen för partiet. Lotterierna har varit föremål för debatt, och regeringen har tidigare flaggat för att strama åt reglerna för partiers finansiering via spelverksamhet.

3. Telemarketing pausas

Efter avslöjandena pausade Socialdemokraterna omedelbart all telefonförsäljning av lotter. Partiets ledning, inklusive Lena Hallengren, har lovat att utreda situationen och säkerställa att försäljningen sker på ett etiskt korrekt sätt​.

4. Hård kritik

Regeringen och M har varit snabba med att kritisera S och föreslår att reglerna för partilotterier kan behöva skärpas, eller att lotteriförsäljning förbjuds helt. Statsministern Ulf Kristersson kallade affären ”oacceptabel” och regeringen öppnar nu för ett förbud mot partilotter.

5. S i krismöte – slopar telemarketing

Socialdemokraterna höll ett krismöte på fredagen, enligt uppgifter till Aftonbladet. Magdalena Andersson och andra har uttryckt oro och bestörtning, samtidigt som de försvarat lotterierna som en viktig del av partiets ekonomiska bas. Erik Nises, kommunalråd i Borlänge, kräver mer av partiledningen och anser att både vd och styrelse för Kombispel borde avgå​.

På fredagseftermiddagen blixtinkallade Socialdemokraterna till pressträff och partisekreterare Tobias Baudin meddelade att Kombispel slutar med telemarketing med omedelbar verkan och att Kombispels vd och styrelse ombetts att avgå.

ANNONS