Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ida, Ronja

Efter lotteriskandalen: SSU-ledamöter lämnar

TT

Uppdaterad 15.14 | Publicerad 14.25

Två SSU-ledamöter lämnar Kombispels styrelse efter Dagens Nyheters avslöjande om att bolaget utnyttjar äldre personer i aggressiv lottförsäljning via telefon. Arkivbild.

Socialdemokraterna kräver att Kombispels styrelse ställer sina platser till förfogande. Nu hörsammar två SSU-ledamöter uppmaningen och lämnar, skriver de i ett mejl till TV4 Nyheterna.

Beskedet kommer efter Dagens Nyheters avslöjande om att Kombispel, dotterbolag till A-lotteriet som i sin tur ägs av Socialdemokraterna, utnyttjar äldre personer i aggressiv lotteriförsäljning via telefon.

Vid en presskonferens på fredagseftermiddagen meddelade Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin att partiet inte längre har förtroende för styrelsen och uppmanade ledamöterna att lämna sina platser.

”Jag ställer min plats i Kombispels styrelse till förfogande i enlighet med de beslut som fattats av SSUs förbundsstyrelse samt Socialdemokraternas verkställande utskott”, skriver en av dem i ett mejl till TV4.

”Jag anser att det är rätt att andra personer får komma in i styrelsen och titta på den uppkomna situationen med nya ögon”, skriver även den andra ledamoten.

Under fredagen meddelade Baudin att Kombispels vd Jonas Lindholm sparkas med omedelbar verkan. Bolagets styrelseordförande avgick vid en extrainsatt stämma samma dag.

I Kombispels styrelse sitter utöver de båda SSU-topparna flera tunga socialdemokrater, däribland partikassör Joakim Jonsson och riksdagsledamoten Johan Löfstrand.

Partiet uppgav på fredagens presskonferens att man slutar med försäljning av lotter genom externa företag, men att man kan komma att fortsätta med telefonförsäljningen i egen regi.