Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ida, Ronja

Forskare rasar mot årets Blossa-glögg: ”Inte samma sak”

Uppdaterad 13.41 | Publicerad 13.03

Alg och tångexperten Ellen Schagerström.

Årets glögg är inspirerat av Skottland och ska smaka ”rök och sjögräs”.

Men den ekvationen går inte ihop, enligt forskare.

– Då kan jag märka varenda jävla fläskbit där ute med ”potatis”, säger alg- och tångexperten Ellen Schagerström.

Årets traditionsenliga glögg från Blossa presenterades i veckan.

2024 är temat skotskt där rökig whisky gifter sig med rödalgen dulse.

Glöggjätten beskriver på sin hemsida hur ”sjögrässmaken från algen är en blinkning till legenden om sjöodjuret som gömmer sig på den snåriga botten av Loch Ness djup”.

Men det påståendet vill inte algexperten och forskaren Ellen Schagerström gå med på.

Alger kan inte smaka sjögräs, det är en helt annan organismgrupp, säger hon.

Att algen dessutom benämns som ”sjögräs”, och i sin tur sägs representera sjön Loch ness , gör det hela ännu mer problematiskt.

– Loch Ness är ju känd för att vara Skottlands största sötvattenssjö. Den här algen som de nämner är marin, den vill ha saltvatten. Så det kanske inte är en smak som jag skulle förknippa med Loch Ness sjön iaf, säger Ellen Schagerström.

Smaken är en ”blinkning till legenden om sjöodjuret som gömmer sig på den snåriga botten av Loch Ness”.

”Spelar roll”

Forskaren som är expert på både tång och alger menar att det stora problemet uppstått via Livsmedelsverket som översätter det engelska ordet ”Seaweed” felaktigt.

– Det är som att det inte spelar någon roll vad vi stoppar i oss då eller?

Men spelar det verkligen så stor roll vad man säger?

– Det spelar roll för sjögräs äter man inte, säger Ellen Schagerström.

– Antingen så har man en regel och då följer man den, eller så skiter man i det. Och då kan jag märka varenda jävla fläskbit där ute med potatis.
För då spelar det ju ingen roll.

Följ ämnen i artikeln