Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ida, Ronja

”Många utnyttjar de ordningsamma barnen”

Uppdaterad 10.31 | Publicerad 08.49

Lovisa Douglies och kollegan Filip Cankalp är samordnare för unga i riskzon.

I Nacka jobbar fem samordnare för att rädda barn från kriminalitet och missbruk.

Deras yngsta klient är nio år.

– Toppen hade vi efter årsskiftet. Då hade vi hand om ungefär 120 ungdomar, säger samordnaren Filip Cankalp.

Nacka är Sveriges fjärde rikaste kommun. Här finns lyxvillor och några av Stockholms mest populära friluftsområden – men också områden som exempelvis Fisksätra, som polisen bedömer som ett utsatt område.

Sedan i somras har flera olika dåd med unga inblandade rapporterats i den kontrastrika kommunen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Vi har haft flera ärenden där den senaste tiden. Bland annat har man hittat vapen i en skogsdunge, men det finns också misstankar om att unga personer försökt utföra ett mord där, säger en källa till Aftonbladet.

Bland annat häktades en 15-årig tjej nyligen för grovt vapenbrott i Nacka. Enligt Aftonbladets uppgifter tror polisen att hon tillsammans med en 14-årig pojke kan ha varit inblandad i ett morduppdrag.

Flickan har inga tidigare domar. Bland annat kan man se hur hon sökt extrajobb på nätet. I en av hennes annonser skrev hon att hon sparade pengar till en moped.

Nu är hon misstänkt för grova vapenbrott.

”Alla samhällsskikt”

Händelsen är inte unik. Tvärtom är flickan är bara ett av många barn som det senaste året har åkt fast för brott som misstänks ha en koppling till gängkriminalitet.

Och de som jobbar med unga i Nacka är noga med att påpeka att problemet inte är kopplat till höghusområdena. Det finns i hela kommunen, även bland de fina villorna.

– Problemen finns i alla samhällsskikt, och så har det alltid varit, säger Lovisa Douglies.

Hon jobbar som samordnare för unga i riskzon i Nacka. Det är en dansk modell som kommunen infört för att förhindra att unga dras in i kriminalitet eller missbruk. Modellen kallas SSPF, Skola-Socialtjänst-Polis-Fritid. Gruppen verkar alltså som en bro mellan olika instanser som jobbar med de unga.

När SSPF startade för fem år sedan fanns det bara en samordnare som jobbade med ett tiotal barn.

I dag är de fem stycken. Två av dem är Lovisa Douglies och hennes kollega Filip Cankalp.

– Toppen hade vi efter årsskiftet skulle jag säga. Då hade vi hand om ungefär 120 ungdomar, varav 40 var flickor, säger Filip Cankalp.

Nioåringar

Barnen de jobbar med bor i olika områden i Nacka. Majoriteten är mellan 14 och 17 år.

Men de har träffat barn som varit så unga som nio år. Många gånger är det skolan, eller oroliga föräldrar, som slår larm om att barnen behöver extra insatser.

– Ibland kan det vara att man är lite orolig över att ungdomen inte hänger med i skolan, att man ser ett nytt socialt mönster eller kanske hamnar i konflikter. Det finns olika anledningar till att de kontaktar oss, säger Lovisa Douglies.

De socioekonomiska skillnaderna här är stora, och barnen som är i behov av hjälp kommer från olika typer av bakgrunder.

– Det kan vara familjerelationer som är destruktiva, att man själv har ett destruktivt beteende eller att man har en npf-diagnos som gör att man inte blir bekräftad i skolan eller i hemmet, säger Lovisa Douglies.

Lovisa Douglies och Filip Cankalp.

”Jag tycker att det e jättebra”

Tanken är att insatserna ska sättas in i tid – innan något allvarligt har skett.

– Vi ser till att träffa ungdomen snabbt, ha ett möte och sätta upp tydliga mål. Sen försöker vi problematisera oron på ett sätt som får ungdomarna att relatera till det, säger Filip Cankalp.

Ett mål kan vara att det ska gå bättre i skolan. Ett annat kan vara att hitta ett nytt fritidsintresse som skänker mening, fortsätter han.

Hur ofta de träffas beror på hur behoven ser ut. Vissa ungdomar träffar de bara någon gång i halvåret, andra har de nästan daglig kontakt med.

– Våra insatser är skräddarsydda efter varje individ. Vi försöker finnas där behoven finns, säger Lovisa Douglies.

Medan vi pratar får både Lovisa och Filip då och då sms från olika ungdomar. Filip frågar en av ungdomarna hur han upplever att arbetet med SSPF går.

”Bror du vet att jag tycker att det e jättebra o du e jättebra”, svarar tonåringen i ett sms till Filip.

Sharon äger säkerhetsbolaget Trygg365 och har koll på Nackas unga.

”Utnyttjar ordningsamma barn”

Men trots att kommunen arbetar förebyggande finns det också fall där barnen redan dragits in i nätverkskriminalitet när de får kontakt med SSPF.

I vissa fall handlar det om att barnet själv har sökt upp kriminella grupperingar. I andra fall kan det handla om att de blir uppsökta, hotade och utpressade av gängkriminella.

– Vi har sett att det är många som faktiskt utnyttjar de ordningsamma barnen, de som inte vågar säga någonting eller göra motstånd eller de som är ensamma. Då får de snabbt en hållhake på barnen. Det kan gå illa väldigt snabbt, säger Sharon, som äger säkerhetsbolaget Trygg365 och samverkar med SSPF.

I början kan det handla om att barnen blir bjudna på saker som mat eller märkeskläder.

– De lurar in dem med väldigt enkla metoder. Alla barn vill bli sedda, och blir man sedd av fel person är det lätt att bli indragen. Samtidigt vågar de inte berätta för sina föräldrar om de blir utpressade, säger Sharon.

Joakim Sundqvist arbetar som fritidsledare i Nacka.

”Vill inte prata med sina föräldrar”

Förutom trygga vuxna är det viktigt att ungdomar har trygga platser att vistas på. Fritidsgården i Orminge har blivit en sådan för många av barnen.

Den har öppet måndag till lördag, och barn från sjuan och uppåt kommer hit.

– Jag har jobbat på fritidsgård i över 30 år och då kan man bygga upp ett förtroende hos dem. Vi kan också hålla koll på dem när de kommer hit och märker när det dyker upp nya personer, säger Joakim Sundqvist, fritidsledare i Nacka.

Fritidsgårdarna är också en väg in för många av de barn som behöver hjälp.

– Många gånger kanske de inte vill prata med sina föräldrar, men då finns det andra trygga vuxna de kan prata med, säger Lovisa Douglies.

Samlas på Nacka forum

Vi följer med Filip Cankalp och Lovisa Douglies till Nacka Forum, en galleria som har blivit en samlingsplats för många av tonåringarna här.

Utanför en av entréerna går bussar till nästan alla Nackas stadsdelar. Ungdomar passerar in och ut, på väg hem från skolan eller på väg till gallerian.

Flera tonåringar stannar till och hälsar på Filip och Lovisa.

– Ibland träffar vi våra ungdomar här, för att bara fika eller äta mat. Jag ska till exempel träffa en av mina ungdomar här alldeles strax, säger Filip och tittar på klockan.

”Vet inte hur det gått annars”

Det finns ingen ram för hur länge de jobbar med ungdomarna. Men sedan april i år har SSPF kunnat avsluta flera ärenden.

Från att de hade hand om 120 ungdomar vid årsskiftet har antalet minskat till omkring 90 nu.

– De vi har kunnat avsluta är ungdomar som inte är i behov av lika mycket stöd längre, som känner att de har uppnått målen vi satte upp när vi träffades första gången, säger Filip Cankalp.

Vi pratar med en mamma till en av tonårsflickorna som nyligen haft kontakt med SSPF.

– Skolan funkar mycket bättre för henne nu, och hon har kommit bort från umgänget som inte var bra för henne. Många gånger kan man läsa i media om hur samverkan mellan olika myndigheter inte fungerar, men här tycker jag att det fungerar väldigt bra.

En annan förälder till en ungdom som har SSPF säger att hans oro har minskat väldigt mycket.

– Jag kan inte med säkerhet säga att allt är 100 procent ännu, men om min son inte hade fått den hjälp han har fått nu vet jag faktiskt inte hur det hade gått, säger pappan.

– Jag vill uppmana andra oroliga föräldrar att söka hjälp. Det är viktigt. Det har hjälpt många av våra ungdomar.

Följ ämnen i artikeln