Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Justus, Justina

Gängens barnsoldater straffas om de drar sig ur – eller misslyckas

Polisen: ”Det sker regelmässigt”

Uppdaterad 08.12 | Publicerad 06.17

Våldsuppdrag annonseras dagligen ut i krypterade chattar.

Men barnen som tar på sig uppdragen riskerar att drabbas av våld – även om de ångrar sig.

– Det sker regelmässigt att de blir utsatta för hot om de misslyckas eller drar sig ur, säger Erik Lindblad, operationsledare hos polisen.

På sociala medier som Instagram och Snapchat lockar nätverkskriminella personer in barn i olika chattar. Där annonserar de ut våldsuppdrag som mord, sprängningar och skjutningar.

Den senaste tiden har många av uppdragen handlat om våldsdåd som ska uträttas i Danmark. Flera barn och ungdomar har gripits på väg dit, eller på plats i landet, efter att de utfört dåd.

Polisen misstänker att det är Ismail Abdos kriminella nätverk Rumba som ligger bakom rekryteringarna, enligt Aftonbladets källor.

Arkivbild.

Polisen har även sett att ungdomar som tagit på sig uppdrag, men ångrat sig innan de ens gjort något, kan hamna mitt i våldsspiralen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har det varit flera fall den senaste tiden där unga personer som backat ur fått hot riktade mot sig – och sina familjer.

Andra gånger kan barnen, eller deras familjer, straffas om den rekryterade misslyckas med att utföra sitt uppdrag – eller grips efter att uppdragen har genomförts.

– Det sker regelmässigt att de blir utsatta för hot om de misslyckas eller drar sig ur, säger Erik Lindblad, nationell operationsledare för polisens särskilda händelse Frigg.

Bland annat misstänks ett mordförsök i Laholm tidigare i somras ha varit riktat mot en anhörig till en ung man som gripits för ett sprängdåd i Danmark, enligt uppgifter. Kort efter att mannen greps blev en anhörig, skriven på samma hemadress som den gripne, skjuten. Enligt uppgifter ska personen ha väckts av att någon knackade på dörren. När han gick ut för att kolla vem det var blev han skjuten i bland annat benet.

Arkivbild.

Uppgifter: Tonåring kidnappades

Dessutom finns risken att barnen utsätts för våld från måltavlornas håll.

En pojke tog tidigare i somras på sig uppdraget att mörda en gängmedlem på ett bröllop i Danmark, enligt uppgifter som Aftonbladet tagit del av. När han skulle genomföra dådet blev han upptäckt av gängkriminella och kidnappad, enligt uppgifter.

Han släpptes senare efter att ha varit anmäld som försvunnen en tid.

Erik Lindblad kommenterar inte enskilda fall, men säger att det finns flera risker när barn tar på sig uppdrag – utöver att de kan straffas rättsligt för det.

– Utöver att barnen blir dömda för brott och skadestånd, som även överförs till deras föräldrar och vårdnadshavare, kan de råka illa ut i form av att personerna som de ska ge sig på hämnas, eller att något annat går fel. Det är förenat med många risker, säger Erik Lindblad.

Erik Lindblad, operationsledare för polisinsatsen Frigg.

Polisen: De ”groomar” barnen

Fenomenet där barn rekryteras in i kriminella nätverk på nätet har funnits en längre tid. I många fall misstänker polisen dessutom att det är barnen själva som söker upp de kriminella på sociala medier, och tar kontakt.

– I stort sett alla uppdragen går ut via chattar. På sociala medier sker själva groomingen. De konkreta jobben går sedan ut via andra chattapplikationer, säger Erik Lindblad.

I stories på Instagram kan man dagligen se hur konton lägger ut annonser där de letar ”klivare” – med andra ord en person som begår våldsbrott på uppdrag av andra. De utlovar en belöning och uppmanar personer att kontakta dem i

dmDirektmeddelande på exempelvis Instagram. .

Ofta bjuds personerna sedan in i chattgrupper i krypterade appar som Signal eller Telegram.

Polisen följer läget på nätet, men många gånger är det svårt att följa upp allt som sker där.

– Mycket av konfliktytorna är där. Vi jobbar med nätspaning av olika slag, men internet är ju enormt och det finns hur många chattar och chattgrupper som helst. Det är en svår miljö att befinna sig i polisiärt och svårt att övervaka, säger Erik Lindblad.

I alla delar av samhället

Antalet ”klivare”, barn som tar på sig våldsuppdrag, ser inte ut att minska. Inte heller antalet nätverkskriminella som lägger ut jobben. Polisen har dessutom sett att barnen som är benägna att ta på sig uppdrag finns i alla delar av samhället.

– Det finns något slags narrativ om att det främst handlar om placerade barn som gör det, men vi ser också att det finns barn som försvinner hemifrån för att utföra dåd. Det är socialt utsatta barn i alla former, i alla delar av landet. Vi ser också att många av dem är tidigare ostraffade, säger Erik Lindblad.

Som förälder bör man ställa krav på att få reda på vad som händer i barnens telefoner, enligt honom.

– Det är viktigt att man intresserar sig för vad de gör, läser på och ställer sig frågan varför ens 13-åring har en krypterad chattfunktion i sin telefon. Man bör intressera sig för vad barnet gör på sociala medier och vad barnet följer för konton, säger han.

Följ ämnen i artikeln