Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sture

S-lotteriets vd får sparken efter skandalen

TT

Uppdaterad 19.26 | Publicerad 17.29

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin vid en pressträff med anledning av lotteriskandalen.

S-ägda Kombispels vd Jonas Lindholm får sparken med omedelbar verkan efter avslöjandet om bolagets försäljningsmetoder.

– Jag är ledsen och förbannad, säger Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Beskedet kommer dagen efter att Dagens Nyheter rapporterat att Kombispel, dotterbolag till till A-lotterierna som i sin tur ägs av Socialdemokraterna, utnyttjar äldre personer i aggressiv lottförsäljning via telefon.

– Jag har inga andra ord att beskriva det här med än att det är helt vedervärdigt. Det ska inte förekomma i någon verksamhet, och framför allt inte i någon verksamhet som vi står bakom, säger Tobias Baudin och understryker att partiet inte har godkänt försäljningsmetoderna.

Kombispels styrelseordförande har avgått och samtliga ledamöter har uppmanats lämna sina poster så att en ny styrelse kan väljas vid en extrastämma.

Slutar med extern försäljning

Redan på torsdagen meddelade S att man pausar telefonförsäljningen av lotter. Partiet säger nu att man helt slutar med försäljning genom externa företag. Däremot utesluter man inte framtida telefonförsäljning av lotter, men då i egen regi.

– Problemen har framför allt funnits i telemarketingföretagen och därför har VU (verkställande utskottet) nu fattat beslutet att i framtiden inte använda oss av dem, säger Baudin.

På en pressträff i Stockholm på fredagseftermiddagen vände sig partisekreteraren till dem som blivit utsatta för försäljningsmetoderna som han kallar för oetiska.

– Det är inte acceptabelt. Och det har gjorts i vårt namn, utan vår vetskap, säger Baudin och tillägger:

– Jag är ledsen och förbannad över att vårt bolag brustit så i sin tillsyn.

”Naturlig del”

Redan 2017 avslöjade DN att Socialdemokraterna sålde lotter på kredit till redan skuldsatta och därigenom drev tusentals personer till Kronofogden.

Att helt upphöra med lotterna har dock inte varit ett alternativ, säger Baudin till TT.

– Det har varit en naturlig del av vårt parti sedan 50-talet, det är vårt sätt att finansiera S-föreningar i hela Sverige, i byar, i bostadsområden.

Varför ska politiska partier ägna sig åt lotteriverksamhet?

– I grunden är vi en ideell förening, och många i Föreningssverige säljer lotter. Det är ett sätt att bedriva och kunna finansiera verksamhet i hela vårt land.

ANNONS