Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sture

Kritiken inifrån S: "Så jävla konstigt"

Anna Hansson/TT

Uppdaterad 15.02 | Publicerad 11.43

Mikael Damberg, Socialdemokraternas ekonomisk-politisk talesperson. Arkivbild.

S-ledningen kritiseras inom partiet för att inte ha agerat hårt nog efter Dagens Nyheters avslöjande om hur S-lotter säljs. Kommunalrådet i Borlänge kräver i en intervju med tidningen att spelkoncernens ledning avgår.

– Det är inte jag som kommenterar det, säger Mikael Damberg till TT.

I torsdags stoppade Socialdemokraterna telefonförsäljningen av S-lotter via ett telemarketingföretag som Kombispel, partiets lotterikoncern, anlitat. Detta efter att anställda vittnat om tvivelaktiga försäljningsmetoder riktade mot äldre.

Men det socialdemokratiska kommunalrådet i Borlänge, Erik Nises, tycker inte att det är nog.

– Det är självklart, vd och styrelse för Kombispel måste avgå, säger han till Dagens Nyheter.

”Jävla konstigt”

Enligt Nises är upprördheten stor inom partiet.

– Vi är flera distrikt som tycker att det är så jävla konstigt. Att partiet över huvud taget befinner sig i den här miljön. Unga människor med omoraliska chefer i Barcelona, som telefonförsäljer saker. Det är häpnadsväckande, säger Erik Nises till DN.

Mikael Damberg, ekonomiskpolitisk talesperson i Socialdemokraterna och som är en del av partiledningen, vill inte svara på frågor om Kombispels ledning eller kritiken.

– Det är en viktig fråga men det är inte jag som kommenterar det i dag.

Partiets rättspolitiske talesperson Ardalan Shekarabi säger till TT att man kommer att återkomma om åtgärder. Om kritiken inifrån det egna partiet säger han:

– Det är klart folk reagerar. Det är fruktansvärt och vi ska vara en kraft i samhället som står upp mot den här typen av hantering utan tvekan.

Kravet: Redovisa försäljning

Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) kräver å sin sida att partiledare Magdalena Andersson (S) redogör för hur många lotter som sålts via Barcelona och till vilka intäkter.

”Magdalena Andersson måste redovisa om Socialdemokraterna kommer att behålla dessa pengar. Stämmer uppgifterna i DN verkar det för mycket begärt att alla drabbade ska behöva slåss på egen hand för att få sina pengar tillbaka”, skriver han till TT.

ANNONS