Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Uppgifter: S-ledningen kände till säljmetoderna

TT

Uppdaterad 13.15 | Publicerad 12.39

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin vid en pressträff i förra veckan med anledning av lotteriskandalen.

Socialdemokraternas partiledning har, enligt uppgifter till Dagens Nyheter, varnats för att partiets lotter säljs med metoder som inte går att försvara, under en längre tid.

Redan förra året ska personer i partiledningen ha varnats för försäljningsmetoderna.

DN:s avslöjande om att Kombispel, dotterbolag till A-lotteriet som i sin tur ägs av Socialdemokraterna, utnyttjar äldre personer i aggressiv lotteriförsäljning via telefon, har väckt starka känslor. I helgen fick lotteriets vd Jonas Lindholm sparken med omedelbar verkan.

Aggressiv försäljning

Kombispels styrelseordförande har avgått och samtliga ledamöter har uppmanats att lämna sina poster så att en ny styrelse kan väljas vid en extrastämma.

Jonas Nygren (S), tidigare ordförande i kommunstyrelsen i Sundbyberg och förbundschef på Hyresgästföreningen, har nu tagit över som vd i lotterikoncernen.

Det var i förra veckan som tidigare anställda på teletjänstföretaget Effective Communication, som sedan 2022 säljer lotter för Kombispel, vittnade i DN om företagets aggressiva metoder. Flera beskrev metoderna som ”trakasserier”, och berättade om att man sålt lotter till personer som sannolikt inte förstod köpvillkoren, som att lottabonnemang behöver sägas upp.

Anmälts 35 gånger

Sedan maj 2022 har Kombispel anmälts 35 gånger till Konsumentverket. Flera ärenden handlar om demenssjuka som uppger att de inte förstått vad de köpt, enligt Dagens Nyheter. Sex av anmälningarna har kommit in efter att skandalen briserat och de handlar om bland annat aggressiv eller vilseledande marknadsföring, enligt en sammanställning Konsumentverket gjort för TT.

År 2023 gav lotteriverksamheten 9,8 miljoner kronor till Socialdemokraternas partikassa och 6,3 miljoner till SSU.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln