Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

S-ledningen ska ha varnats för säljmetoderna – för mer än ett år sedan

Uppdaterad 13.15 | Publicerad 12.16

Socialdemokraternas kombilotteri.

Lotteriavslöjandet har skakat om S rejält

Men redan för drygt ett år sedan ska partiet ha varnats om ”ohållbara” säljmetoder.

– Det är katastrofalt hanterat, säger en S-källa till DN.

Uppgifterna om hur Socialdemokraternas lotteriförsäljning riktat in sig på äldre och förvirrade personer har skapat stor turbulens internt.

Enligt uppgifter till DN ska personer i partiledningen ha känt till hur lotterna sålts. Rapporter om aggressiva försäljare ska ha kommit från flera håll.

Ses som ytterst ansvarig

Enligt flera av tidningens källor så förekommer ett missnöje kring hanteringen ute i Socialdemokraternas partidistrikt. Och det är främst partisekreteraren Tobias Baudin som ses som ytterst ansvarig, enligt källorna.

Det har även väckts frågor internt varför det var Lena Hallengren, som är gruppledare i riksdagen, som var den som stod i ”Aktuellt” för att försvara partiet. Och varför det inte var Baudin tog smällen utåt.

Tobias Baudin (S).

Först på fredag eftermiddag, klockan 17.30, mötte Baudin pressen för att besvara frågor. Då meddelade han att Kombispels vd sparkades med omedelbar verkan och att resten av styrelsen ombetts ställa sina platser till förfogande.

”Det är oacceptabelt”

Partikassören Joakim Jonsson har varit organisatoriskt ansvarig för Kombispels verksamhet, och har suttit i Kombispels styrelse. Men han har enbart hänvisat till pressavledningen när media sökt honom.

DN skriver nu att det kommer allt fler krav om att bringa klarhet i hur det kunde bli så här. Socialdemokraterna i Göteborgsdistriktet ska hållit ett flera timmar långt möte under måndagskvällen där lotterna diskuterades.

– Många är förbannade, ledsna, upprörda. Man ifrågasätter hur det kan ske, vilka är det vi har anlitat? Det är oacceptabelt att det har kunnat ske. Jag skulle gärna vilja veta omfattningen och hur länge det har pågått, säger Mattias Jonsson, (S), riksdagsledamot och distriktsordförande i Göteborg till tidningen.