Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Giorgio, 18: ”Hela landet är i kaos”

Publicerad 2024-09-17 22.51

Ett tiotal har dött och tusentals har skadats efter explosionerna i Libanon.

Nu fruktar Beirutborna ett nytt krig.

– Hela landet är i kaosläge, säger Giorgio, 18, till Aftonbladet.

Följ ämnen
Israel

Ambulanser och poliser åker i skytteltrafik på vägarna i Beirut efter tisdagens explosioner, berättar Giorgio som bott i Sverige.

Först förstod han inte vart alla blåljus var på väg. Sedan läste han om de manipulerade personsökarna.

– Det är väldigt mycket folk ute och trafik så man knappt kan röra sig, säger han.

Han beskriver situationen som kaotisk och säger att oron i huvudstaden är stor.

– Fortsätter det så här kommer det att bli krig. Är vi ledsna? Ja, det är vi, men det här är inte vårt krig. Det är Hizbollahs, inte Libanons, säger han och fortsätter:

– Libanon är inte förberedda för det här. Vi har ekonomiska och politiska problem och alla skolor är stängda för tillfället medan sjukhusen är i nödläge.

Bodde i Trollhättan

18-årige Giorgio flyttade tillbaka till Beirut för några år sedan efter att ha bott i Trollhättan i ett par år. Nu funderar han vart han ska ta vägen om kriget bryter ut.

– De senaste två månaderna har flygplatsen varit stängd. Jag vill lämna, men vi som har libanesiskt medborgarskap kan inte åka till så många platser. Man blir ledsen och kan spola tillbaka tiden till 2005 och det stora kriget mellan Israel och Hizbollah.

Nu väntar alla på vad Hizbollahledaren Hassan Nasrallah ska göra, säger han.

– Hizbollah är en milis som alla är rädda för i Libanon. De har typ all makt just nu och medlemmar överallt. Man funderar först vad de kan göra mot oss och sedan Hizbollah kommer göra mot Israel.