Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Hizbollah lovar hämnd för attacken i Libanon

Martin Yngve/TT

Uppdaterad 19.05 | Publicerad 15.36

Nära 3 000 personer har skadats och minst nio har dött efter att personsökare exploderat i vad som till synes är en koordinerad attack mot Hizbollah i Libanon.

Den Iranstödda milisen lovar hämnd för attacken.

En efter en exploderade hundratals sökare runt om i Libanon. Lokala medier uppger att det rör sig om över 1 000 personsökare som under en dryg timme exploderat efter att först signalerat inkommande samtal.

Minst nio personer har dött i explosionerna. Den libanesiske hälsovårdsministern Firass Abiad säger att minst 2 750 personer skadats, varav 200 allvarligt. De flesta skador är i händer eller mage.

Hizbollah uppger att en tioårig flicka dödades när hennes pappas sökare exploderade.

Den iranstödda milisen pekar, utan bevis, ut Israel som ”fullt ansvarigt” för explosionerna och uppger att dess svar kommer ”där fienden väntar sig och där den inte väntar sig”.

Uppmanas donera blod

De drabbade ska främst vara medlemmar av Hizbollah, men också privatpersoner och sjukvårdspersonal. Även Irans ambassadör i Libanon skadades, enligt ett uttalande.

Bilder från övervakningskameror i Beirut visar hur apparaterna briserar i små smällar som kastar omkull personerna som bär på dem.

Vittnen uppger att panik spred sig i takt med att sökarna började explodera, vilket enligt Reuters pågick i mer än en halvtimme, i främst Beirut och södra delen av Libanon.

Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar skeenden i det krigshärjade landet i exil i Storbritannien, uppger att 14 Hizbollah-medlemmar i Syrien har drabbats.

Myndigheterna vädjar privatpersoner att donera blod. Man uppmanar även samtliga personer som äger en sökare att göra sig av med dessa och att hålla sig undan trådlösa kommunikationsenheter, alltså även mobiltelefoner.

Eget system

Explosionerna kom bara timmar efter att Israels säkerhetspolis Shin Bet offentliggjorde att den avvärjt ett attentatsförsök mot en högt uppsatt medlem inom säkerhetstjänsten.

Sent på måndagen meddelade dessutom premiärminister Benjamin Netanyahus kansli att man uppdaterat krigsmålen så att de nu inkluderar ”ett säkert återvändande för boende i norr till deras hem”.

Hizbollah använder ett eget telekomsystem för att kommunicera, bland annat med sökare. Milisen har uppmanat sina medlemmar att undvika mobiltelefoner för att undvika att systemet hackas.

Sedan kriget i Gaza bröt ut i och med Hamas terrorattack den 7 oktober har Israel och Hizbollah angripit varandra på daglig basis.