Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Expert: Sprider tvivel inom Hizbollah

Grim Berglund/TT

Uppdaterad 20.12 | Publicerad 18.10

Hans Liwång, professor på Försvarshögskolan i Stockholm. Arkivbild.

En attack genom personsökare kan vara en effektivt stridssätt i psykologisk krigföring.

– Det är kanske viktigare än att nå fysisk skada: att skapa tvivel inom organisationen, säger professor Hans Liwång på Försvarshögskolan.

Massexplosionerna av personsökare i Libanon krävde flera dödsoffer bland medlemmar i den islamistiska terrorrörelsen Hizbollah.

Men attacken har även lyckats slå mot Hizbollahs självförtroende. Attacken visar att man kan infiltrera och komma åt organisationens prylar.

– Kan man slå mot en organisation på detta sätt, med dess egna resurser, så lamslår man den och dess möjlighet till kommunikation. Det är allvarligt, oavsett hur (angriparen) har gått till väga, säger Hans Liwång.

Eventuellt sprängämne

Men experter som TT talat med ifrågasätter samtidigt om energin i personsökarnas batterier är tillräcklig för att kunna orsaka svåra sprängskador.

Sprängämnesexperten, professor Bo Janzon på Försvarets forskningsanstalt, tycker att mycket tyder på att någon har lyckats placera sprängämne i personsökarna.

– Om man har ett litiumbatteri och sedan har ett sprängämne som ligger i kontakt med batteriet så kan man förorsaka en kortslutning som kan orsaka den våldsamma reaktionen, säger Janzon som tror att det kan räcka med en sprängkapsel på ett gram.

Han säger sig inte känna till att det har gjorts några experiment med sprängämnen i personsökare.

– Det kan också hända att man lagt in lite mer sprängämnen. Kanske tio gram, men det är ganska mycket, säger Janzon, som konstaterar att skadorna kan bli mycket stora då många bär personsökare i bältet eller nära kroppen.

– Men för mycket sprängämne skulle kunna upptäckas i till exempel en flygplatskontroll.

Manipulerad leverans

Även Liwång på FHS ifrågasätter att enbart personsökarens litiumbatteri kan orsaka explosionen.

– Det är teoretiskt möjligt att energin i sådana här sökare, med ett litet litiumbatteri, kan åstadkomma en liten explosion, säger Liwång.

Möjligheterna att manipulera personsökare ökar om man till exempel kommer åt en leverans av sökare enligt Liwång och andra säkerhetsexperter inom privat näringsliv som TT talat med. Men även ett sådant förfarande åtföljs av frågetecken.

– Är de fysiskt manipulerade så ger det fler möjligheter – men även de är begränsade. Det finns något mer i den här historien som vi inte vet, säger Liwång.