Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Hotellgäster flydde brand – var en samordnad övning

Publicerad 09.29

Quality Hotel 11 i Göteborg utrymdes under en övning som bara hotelledningen och räddningstjänsten informerats om.

Iris Jönsson kom ut från sitt hotellrum och möttes av rök och brandmän.

– Jag tog min mobil och sprang, säger Iris.

Vad hon inte visste var att det hela var en brandövning.

När Iris Jönsson, 24, lämnade sitt rum på Quality Hotel 11 i Göteborg under tisdagsmorgonen möttes hon av en dramatisk scen.

Från dörren till hotellrummet mittemot kom det rök och två brandmän var i färd med att ta sig in.

– Jag tog min mobil och sprang ut, förklarar Iris Jönsson som skulle på en jobbkonferens i en byggnad i närheten.

Nere i receptionen stod personal med gula västar och informerade gäster om en återsamlingsplats medan brandlarmet tjöt i byggnaden.

Utifrån syntes det hur rök bolmade från fönster på våning fyra. Räddningstjänst med brandbil och brandmän arbetade på platsen.

Men vad Iris inte visste var att det hela var en övning, någonting som både räddningstjänsten och hotellet bekräftar för Aftonbladet.

”Skarp övning”

I ett mejl förklarar Ina Aganovic, hotelldirektör och vd för Quality Hotel 11:

”Det var en samordnad och koordinerad brandövning mellan hotellet, räddningstjänsten samt andra aktörer. Det var alltså inte en riktig brand men en skarp övning.”

Men enligt Iris Jönsson blev hon som gäst inte informerad om det hela varken i förväg eller under den pågående övningen.

– Det var ingen som sa någonting om en övning, säger Iris Jönsson som trots tumultet lyckades hålla sig relativt lugn.

– Jag tänkte mest att jag skulle ta mig ut bara, säger hon.

Iris Jönsson var på jobbkonferens när hon tvingades utrymma hotellet.

Ina Aganovic skriver i ett mejl till Aftonbladet att det i det här fallet bara var brandstationens ledning och hotellets ledning som visste om att det skulle ske en övning.

”Ingen personal, inga brandmän och därmed ej heller gäster eller hyresgäster får informationen i förväg. Detta givetvis just för att vi skall öva skarpt läge, ser över våra rutiner, hitta förbättringsområden och hela tiden bli bättre och vassare på utrymning”, skriver hon.

Enligt Ina Aganovic är anledningen att så få som möjligt ska känna till det, för att inte informationen om den kommande övningen ska spridas till tredje part.

”De få gäster som befann sig i fastigheten/på hotellet fick efter några minuter information om att det handlar om en övning (vi väljer en dag då vi har få gäster på hotellet, en tidpunkt då de flesta har checkat ut och dagens ankomster ännu inte har checkat in)”, skriver hon.

Följ ämnen i artikeln