Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Uppgifter: Alla personsökare kom från samma taiwanesiska företag

Uppdaterad 12.07 | Publicerad 08.39

Den koordinerade personsökarattacken i Libanon under tisdagen har skakat landet och trappat upp säkerhetsläget i regionen.

Enligt uppgifter till New York Times hade sökarna importerats från en och samma återförsäljare – företaget Gold Apollo i Taiwan.

– Produkten var inte vår. Den hade bara vårt varumärke på sig, säger företagets grundare Hsu Ching-Kuang i ett uttalande till Reuters.

På olika platser i Libanon började det under tisdagseftermiddagen smälla till samtidigt.

Det var ett stort antal personsökare som exploderade och minst nio personer dog samtidigt som närmare 3 000 personer skadades.

Flera teorier kring vad som har hänt cirkulerar runt och Israel misstänks, enligt uppgifter till New York Times, ligga bakom attacken.

Enligt uppgifterna var sökarna inköpta av ett och samma företag i Taiwan – Gold Apollo – och hade laddats med sprängmedel.

 Hsu Ching-Kuang, Gold Apollos grundare.

Ägaren: ”Inte vår produkt”

Tidningen The Wired, skriver med hänvisning till sociala medier att sökarna var av modellen Gold Apollo AP-900, som drivs av AAA-battierier eller Gold Apollo AR-924, som drivs av litiumbatterier.

De flesta var av modellen AP-924, men även tre andra versioner ingick i sändningen.

Företaget Gold Apollos ägare säger dock i ett uttalande på onsdagen att de inte tillverkade personsökarna som användes vid explosionen. De hänvisar istället till företaget BAC i Ungern som tillverkat personsökarna, rapporterar Time Magazine.

Nu avser Gold Apollo att vidta rättsliga åtgärder mot bolaget och grundaren Hsu Ching-Kuang vidhåller att det är ansvarsfullt företag.

– Det här är väldigt pinsamt, säger han.

Fick falskt meddelande

Personsökarna ska enligt New York Times ha distribuerats till Hizbollahs medlemmar i hela Libanon. Några av dem ska även ha nått Hizbollahallierade i Iran och Syrien.

New York Times skriver även att alla personsökare fick ett falskt meddelande som såg ut att komma från Hizbollahs ledare men som i stället utlöste detonationen med viss fördröjning.

Tusentals svenskar uppges befinna sig i Libanon men det har inte rapporterats om några skadade svenskar i nuläget.

ANNONS