Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Uppgifter: ”Det var ett ’nu eller aldrig’-tillfälle”

Uppdaterad 13.22 | Publicerad 12.19

Sprängningen av personsökarna skulle vara första draget i ett öppet krig.

Men Israel misstänkte att Hizbollah upptäckt planen – och utlöste explosionerna i förtid, skriver Axios.

– Det var ett ”nu eller aldrig”-tillfälle, säger en källa.

Följ ämnen
Israel

Den ursprungliga strategin var att explosionerna skulle fungera som en överraskningsattack – och bli startskottet för en öppen krigföring mellan Israel och den islamistiska Hizbollah-milisen i Libanon, skriver Axios.

Mellanösternexperten Anders Persson bedömer att uppgifterna är en rimlig förklaring. Enligt Axios källor sprängdes personsökarna i förtid eftersom Israel misstänkte att Hizbollah kommit dem på spåren. Också det bedömer Anders Persson som sannolikt.

– Det kan vara att man var rädd att bli påkomna och försökte rädda vad som räddas kunde. Att göra det nu och klippa vingarna på Hizbollah så gott man kan. 

En annan möjlig förklaring kan vara att Israel ville provocera fram ett svar från Hizbollah för att få en orsak att kunna starta ett storskaligt krig. Ännu ett alternativ är att Israel ville slå ut medlemmar på hög- och mellanhög nivå.

Anders Persson.

”Otroligt destabiliserande”

Redan före explosionerna var risken för krig stor. Oavsett vad som ligger bakom har risken nu ökat. 

– Det är en typ av händelse som är otroligt destabiliserande. Med det sagt är det inte givet att det blir krig, säger Anders Persson. 

I somras manade Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah milisens medlemmar att inte använda mobiltelefoner. Orsaken var att man var rädd att Israel kunde manipulera dem. Det verkar varit efter det som Hizbollah skaffade den här typen av personsökare, säger Anders Persson.

Ska ha godkänts av Netanyahu

Hizbollah anklagar Israel för att ligga bakom attacken och har utlovat en hämndaktion. Israel har inte kommenterat anklagelserna eller attentatet i Libanon, men enligt Axios godkändes attacken av landets premiärminister Benjamin Netanyahu.

Anders Persson säger att Israels tystnad är “kryptisk”. 

– Det tyder på någon typ av israelsisk inblandning eller ansvar. Om man inte hade med det att göra tror jag att man hade förnekat.

En annan faktor som pekar mot Israel är att staten tidigare agerat på liknande sätt.

– Men det unika här är magnituden av attacken. Det är häpnadsväckande. 

Hizbollah säger i ett uttalande att gruppen kommer att fortsätta att slåss mot Israel längst gränsen.

Flera döda – många skadade

Libanons hälsoministerium uppger att nio personer dött och omkring 2 750 personer skadats i dådet.

Två av de dödade är söner till två Hizbollah-parlamentsledamöter, enligt en källa till AFP. Även en 10-årig dotter till en Hizbollahmedlem dödades, enligt källan.

Bland de skadade är Irans Libanonambassadör Mojtaba Amani. Hans skador bedöms dock inte som allvarliga.

Följ ämnen i artikeln