Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Personsökar-attacken: Detta vet vi

TT-AFP

Publicerad 08.50

Personer som skadats av de exploderande personsökarna anländer till American University-sjukhuset i Libanons huvudstad Beirut.

Hundratals, sannolikt tusentals, personsökare har exploderat i en koordinerad attack i Libanon. Ett tiotal personer har dödats och flera tusen har skadats.

Det här är vad vi vet om attacken.

Var och när?

Omkring klockan 15:30 lokal tid exploderade plötsligt stora mängder personsökare som uppges ha tillhört medlemmar i den extremislamistiska Hizbollah-milisen i Libanon. Explosionerna ägde rum samtidigt i flera områden i Libanon, men även i Syrien. Majoriteten skedde dock i områden där Hizbollah har starka fästen, som i Beiruts södra förorter och Bekaadalen.

På många håll skedde explosionerna på offentliga platser mitt i eftermiddagsrusningen, då många människor köpte matvaror, satt på kaféer eller befann sig i rusningstrafiken. AP:s fotografer rapporterar om blodiga scener, panikslagna människor och överfulla sjukhus.

.

Hur många är dödade och skadade?

Libanons hälsodepartement uppger att nio personer har dödats. Enligt källor till AFP är två av de dödade söner till parlamentsledamöter från Hizbollahs politiska gren. Källorna uppger även att en av de döda är en liten flicka som var dotter till en Hizbollah-medlem.

Bland de skadade finns också Irans ambassadör i Libanon.

Enligt Libanons hälsominister har sammanlagt 2 750 människor skadats, varav omkring 200 allvarligt.

.

Varför personsökare?

Efter krigsutbrottet mellan palestinska Hamas och Israel förra året har Hizbollah, efter uppmaning från ledaren Hassan Nasrallah, i allt större utsträckning övergivit smarttelefoner till förmån för mer gammeldags personsökare. På så sätt har man hoppats undvika övervakning och spårning, främst från israeliskt håll.

Den taiwanesiska tillverkaren Gold Apollo uppger att de manipulerade personsökarna inte kommer från dem, utan av ett företag i Europa som haft rätt att använda bolagets varumärke: BAC, baserat i Ungerns huvudstad Budapest.

.

Hur skedde explosionerna?

Enligt Elijah J Magnier, en Bryssel-baserad politisk riskanalytiker som AFP intervjuat och som i sin tur har pratat med Hizbollah-medlemmar vars personsökare inte exploderat, skickades ett felmeddelande ut till sökarna. När sökarna började pipa och vibrera tryckte innehavarna på knapparna för att stoppa signalerna. Då utlöstes explosionerna på grund av en liten mängd sprängmedel som placerats inne i sökarna.

.

Vem ligger bakom attacken?

Hizbollah anklagar Israels underrättelsetjänst Mossad för att ha gömt sprängämnen i personsökarna tidigt i produktionskedjan, innan sökarna nådde Libanon.

Israel har inte kommenterat attacken offentligt.

Sedan kriget i Gaza bröt ut i höstas har Israel och Hizbollah angripit varandra på daglig basis.