Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Fayrouz, 59, dagen efter attacken i Libanon: ”Vi är i chocktillstånd”

Uppdaterad 17.12 | Publicerad 15.59

Minst tolv personer har dött och flera tusen skadats efter personsökarattacken i Libanon.

Hundratals kämpar fortfarande för sina liv.

– Vi är i chocktillstånd, säger svensk-libanesiska Fayrouz Ramadan, 59.

På tisdagen exploderade personsökare som uppges tillhöra medlemmar i den väpnade gruppen Hizbollah i Libanon.

Två bland de hittills tolv bekräftade döda är barn, och upp emot 3 000 har skadats, rapporterar Reuters med hänvisning till landets hälsominister. Runt 200 personer vårdas på sjukhus med livshotande skador.

– Jag kunde aldrig föreställa mig att något sånt här skulle kunna hända. Vi är i chocktillstånd. Det är som något ur en science fiction-film, säger svensk-libanesiska Fayrouz Ramadan, 59.

Hon driver en psykologklinik i Beirut och skulle ta emot en patient som pratade i telefon när hon förstod att något hänt.


Uppgifter: Så blev sökarna ett dödligt vapen


– Hon pratade med sin syster i telefon. Jag hörde hur hon höjde rösten och såg sedan hur hon brast ut i gråt. Kort därefter spreds det bilder och filmer på attacken överallt, säger Fayrouz Ramadan.

Fayrouz Ramadan, 59.

”Folk är oroliga”

Kaos utbröt på Libanons gator. Fayrouz försökte själv ta sig in till ett av stadens sjukhus för att donera blod till drabbade, men stoppades av vårdpersonalen.

– Det var för mycket folk, de hade ingen möjlighet att ta emot alla. De sa åt oss att komma tillbaka under morgondagen. Men man märker att libaneser nu stöttar varandra och försöker hjälpa till på alla sätt de kan, säger hon.

Många är nu oroliga över att konflikten mellan Hizbollah och Israel kommer att trappas upp.

– Även om man inte stödjer Hizbollah så känner vi oss alla hotade. De har en stor och farlig fiende. Folk är arga, ledsna, oroliga och ja, det är många blandade känslor, säger Fayrouz.

”Jag behövs här”

Det finns inga uppgifter om att någon svensk skadats i dådet. Utrikesdepartementet har dock uppmanat de svenskar som befinner sig i Libanon att lämna landet.

”Svenskar bör utnyttja de transportmöjligheter som fortfarande finns tillgängliga. Det finns flera flygbolag som trafikerar Beiruts flygplats”, skrev UD:s presstjänst i ett mejl till Aftonbladet i går.

Men Fayrouz, som har barn och familj i Malmö, har inga planer på att resa hem till Sverige i nuläget.

– Det är klart att det är farligt i Libanon, men jag behövs här för att hjälpa till på alla sätt jag kan, säger Fayrouz Ramadan.

Ambulanser i Beirut efter explosionerna.

Följ ämnen i artikeln