Obama: ”Grattis på nationaldagen”

Publicerad 2014-06-06

Nu börjar grattishälsningarna ramla in.

Först ut var bland annat USA:s president Barack Obama:

– Det kraftfulla bandet mellan våra länder stärks varje dag.

President Barack Obama glömde inte bort Sveriges nationaldag i år heller. Det är nämligen tradition att han gratulerar.

I år sker det dock via en mellanhand – utrikesminister John Kerry:

– På uppdrag av president Obama och folket i USA gratulerar jag det svenska folket på 205-årsdagen av antagandet av er konstitution.

”Nära vänskap”

Kerry var dessutom ute i ganska god tid, redan i går, och publicerade gratulationen på amerikanska utrikesdepartementets sajt.

Han lyfter upp Sverige som ett föregångsland.

– I Sveriges regeringsform från 6 juni 1809 anges principerna om demokrati och frihet som alla nationer bör sträva efter. Dessa gemensamma värderingar fortsätter att utgöra grunden för dagens nära vänskap mellan Sverige och USA.

Frekventa besök

Det visade inte minst Barack Obamas Sverigebesök i september förra året. Det var nämligen första gången en sittande amerikansk president gjorde ett bilateralt besök i Sverige.

George W Bush kom till Göteborg 2001 men det var inom ramen för det årliga mötet mellan EU och USA. Sedan dess har de amerikanska besöken bara blivit mer frekventa.

2008 kom utrikesminister Condoleezza Rice till en konferens om återuppbyggnaden av Irak. 2012 var utrikes­minister Hillary Clinton i Stockholm, i fjol besökte även hennes efterträdare John Kerry Sverige.

Önskar fortsatt fred

Det tar även Kerry upp i sitt brev.

– Mina besök förra året i Kiruna för Arktiska rådets ministermöte och Stockholm var ett tillfälle att lyfta fram och främja våra gemensamma intressen. På Arktiska rådet, arbetar vi tillsammans för att hitta sätt att hantera effekterna av klimatförändringarna på den värdefulla delen av vår planet, skriver han och fortsätter:
– Det kraftfulla bandet mellan våra länder stärks varje dag. Som president Obama och statsminister Reinfeldt konstaterade under president Obamas besök i Stockholm, "Sverige och USA är mycket speciella vänner."

Kerry avslutar sitt brev med att önska Sverige fortsatt fred och välstånd under de kommande åren.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln