Välkommen Mr President

Under Fredrik Reinfeldts sju år som statsminister är president Barack Obamas Sverigevisit på onsdag det absolut viktigaste utländska besök han varit värd för.

Man kan fråga sig om det är viktigt att USA:s president kommer till Sverige på onsdag.

Svaret är varken nej eller kanske.

Det är ett otve­tydigt ja.

Barack Obamas 24-timmarsbesök i Sverige är det senaste, och absolut viktig­aste, utländska besök som statsminister Fredrik Reinfeldt (M) varit värd för under sina sju år som statsminister.

För första gången gör en sittande amerikansk president ett bilateralt besök i 9-miljonerslandet Sverige, en av de mindre spelarna i världspolitiken. När George W Bush kom till Göteborg 2001 gjorde han det inom ramen för det årliga mötet mellan EU och USA.

För ett litet exportberoende land i en globaliserad värld med ständigt ökande konkurrens är det viktigt att träffa ledarna för de största och viktigaste länderna. Trots mejl, Twitter och Instagram är det fortfarande i de personliga mötena det händer.

På det området har regeringen varit mycket framgångsrik. Nästan var­enda världspolitiker har varit här, mycket tack vare utrikesminister Carl Bildts (M) breda kontaktnät.

Rysslands premiärminister och president, Tysklands kansler, Frankrikes president, Storbritanniens premiärminister, Kinas premiär­minister och president, EU:s ordförande, EU-kommissionens president, Brasiliens, Turkiets och Sydkoreas presidenter, Thailands premiärminister. Av storspelarna i världspolitiken, och världsekonomin, är det hittills bara Indien som fattas på regeringens gästlista.

Besöken från USA har heller aldrig varit lika frekventa som nu. 2008 kom utrikesminister Condoleezza Rice till en konferens om återuppbyggnaden av Irak. Förra året var utrikes­minister Hillary Clinton i Stockholm, i år hennes efterträdare John Kerry.

USA är fortfarande världens största ekonomi och Obama är världens mäktigaste person med 2,5 år kvar vid makten.

Bara det gör honom intressant. För vem vill inte äta middag och bli plåtad tillsammans med honom? Ytterst få.

Överst på agendan i samtalen mellan Reinfeldt och Obama står, om inte situationen i Syrien förvärras, frihandelsavtalet som EU och USA nyligen började förhandla.

För det talar bådas egenintresse. Svenska företag och direktinvesteringar i USA beräknas stå för 250 000 jobb. Amerikanska företag i Sverige står enligt samma beräkningar bakom 70 000 arbetstillfällen.

Handeln blir allt viktigare för ekonomi och välfärd. Sedan början av 1990-talet har den svenska varuexporten vuxit från 30 procent av BNP till drygt 50 procent. USA är Sveriges fjärde största handelspartner. Förra året uppgick exporten dit till 75 miljarder kronor.

Obamas besök i Sverige är det absolut viktig­aste utländska besök som Reinfeldt har varit värd för under sina sju år som statsminister.

Följ ämnen i artikeln