Olja på agendan vid toppmötet i Kiruna

Publicerad 2013-05-15

KIRUNA. Med nyfallen blötsnö på marken och oljeborrning på agendan träffas idag ministrar från åtta arktiska länder här i Kiruna.

Problemen längst upp i norr är enorma - liksom de affärsmöjligheter som nu snabbt öppnar sig i takt med att klimatet ändras.

Klockan nio idag bänkade sig den amerikanske utrikesministern John Kerry och hans ryske kollega Sergej Lavrov vid samma bord här i Stadshuset i Kiruna.

Tillsammans med ministrar från sex andra arktiska länder ska man diskutera läget längst upp i norr. På agendan står bland annat ett avtal som reglerar åtgärder i samband med ett oljeutsläpp i den känsliga marina miljön i Norra ishavet.

Bakgrunden är naturligtvis de allt intensivare ansträngningar som görs för att börja borra efter olja i området.

I takt med att havsisen försvinner ökar intresset för att utvinna de potentiella oljefyndigheter som finns i havsbottnen.

Nya affärsmöjligheter

Situationen i Arktis är komplex. För samtidigt som området drabbas extremt hårt av klimatförändringarna öppnas nya kommersiella affärsmöjligheter. Hälften av sommarisen har försvunnit på 30 år. Nya fiskevatten öppnar sig, oljefyndigheter blir tillgängliga och nya korta transportvägar blir framkomliga.

Från att ha varit en verksamhet som inte tilldrog sig särskilt mycket intresse vid starten 1996 har Arktiska rådet de senaste åren därför kommit att hamna i storpolitikens fokus.

Sverige har varit ordförandeland i två år men överlämnar nu klubban till Kanada. Trots dess ökade betydelse är rådets möten fortfarande högst informella och slipslösa, vilket kanske bäst illustreras av ordföranden Carl Bildt, för dagen klädd i stickad ylletröja.

Kritik från miljörörelsen

Utrikesminister Bildt har fått kritik för att Sverige inte gjort mer för miljön under sitt ordförandeskap.

I ett mejl till redaktionen bemöter han kritiken:

"…miljöskyddet i Arktis (har) stärkts under det svenska ordförandeskapet. För att nämna något är det tänkt att vi på mötet ska anta en plan för skyddet av den marina miljön i området, underteckna ett avtal om beredskap och bekämpning av marina oljeutsläpp och tillsätta en arbetsgrupp för att minska utsläppen av sot och metan i Arktis."

Under dagen ska ministrarna även signera den så kallade Kirunavisionen,en sorts handlingsplan för det fortsatta arbetet i Arktiska rådet.

Toppmöte

I går kväll träffades den amerikanske och ryske utrikesministern här i Kiruna för bilaterala överläggningar, som en förlängning på det möte de hade i Moskva tidigare i maj.

Ministermötet avslutas idag, men mötet fortsätter på lägre nivå i ytterligare ett par dagar. Totalt är 300 delegater från Sverige, Norge, Finland, Danmark, Island, USA och Ryssland på plats.