Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alfhild, Alva

Säkerhetszoner införs i Eskilstuna i natt

TT

Uppdaterad 15.53 | Publicerad 11.19

Polisen inför två så kallade säkerhetszoner i Eskilstuna efter den senaste tidens våldsdåd. Beslutet gäller initialt i två veckor.

– Om vi inte väljer att agera kraftfullt nu så vet vi av erfarenhet att våld föder våld i de här konflikterna, säger Mattias Forssten, polisområdeschef i Södermanland, vid en pressträff på tisdagen.

Säkerhetszonerna införs vid midnatt natten mot onsdagen. Enligt polisen ska man skapa en ”trygghetsskapande närvaro” och ”försvåra för de kriminella att förbereda och genomföra våldsbrott”.

– Tanken är att vi ska göra så för att dämpa riskerna för ytterligare våldsbrott, säger Mattias Forssten och fortsätter:

– Vi accepterar inte den nivån av våld som nu utspelar sig i Eskilstuna och vi kommer jobba med all vår kraft och alla våra verktyg för att få stopp på det.

Två skjutningar

Vid klockan 22 på fredagen sköts en man i 35-årsåldern i Eskilstuna-stadsdelen Årby med flera skott. Han avled senare på sjukhus.

Dagen efter, vid 11-tiden, inträffade ännu en skjutning då en man i 20-årsåldern skottskadades i ett trapphus i området Lagersberg. Han klarade sig dock utan allvarliga skador.

De aktuella zonerna införs i områden som inkluderar Årby och Skiftinge, liksom ett som omfattar Lagersberg, Nyfors, Myrtorp, Fröslunda och Råbergstorp.

Ingen gripen

Polisen rubricerar händelserna som bland annat mord, mordförsök och grovt vapenbrott. Ingen har ännu gripits.

Det pågår flera utdragna konflikter i Eskilstuna, men det är oklart om det finns ett samband med de aktuella händelserna.

– Sådana här konflikter har en förmåga att leva vidare generation efter generation. De är svåra att bryta. Det finns ett arv av gamla konfliktytor som lever vidare och som vi försöker förhindra, sade Robert Åkerström, tf lokalpolisområdeschef i Eskilstuna, till TT i helgen.