Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Efter skotten – polisen överväger säkerhetszon

TT

Uppdaterad 15.48 | Publicerad 14.48

Polis på plats på lördagen efter att en man har påträffats skottskadad i stadsdelen Lagersberg i Eskilstuna.

Två skottlossningar, varav ett mord, inträffade med cirka 13 timmars mellanrum i Eskilstuna.

Ingen person har gripits efter händelserna, och polisen ska nu utvärdera om en så kallad säkerhetszon kan bli aktuell i kommunen.

Vid klockan 22 på fredagen sköts en man i 35-årsåldern i Eskilstuna-stadsdelen Årby. Mannen fördes till sjukhus med allvarliga skador, men hans liv gick inte att rädda.

Dagen efter, vid elvatiden, inträffade ännu en skjutning då en man i 20-årsåldern skottskadades i ett trapphus i området Lagersberg. Han klarade sig dock utan allvarliga skador.

Till följd av händelserna överväger nu polisen i Eskilstuna att införa en säkerhetszon, som bland annat ger myndigheten ökade möjligheter till visitation i avgränsade områden.

– Vi kommer absolut att titta på möjligheten att införa en säkerhetszon. Om det är aktuellt i Eskilstuna och i så fall i vilket område är för tidigt att säga. Vi behöver titta utifrån vår lokala kontext om det finns förutsättningar för det, och vad det skulle kunna leda till, säger Robert Åkerström, biträdande lokalpolisområdeschef i Eskilstuna.

Allvarligt läge

Polisen rubricerar händelserna som bland annat mord, mordförsök och grovt vapenbrott. Ingen person hade vid 15-tiden på söndagen gripits.

– Läget just nu är förstås allvarligt. Det finns alltid en risk för hämndaktioner i samband med grova våldsbrott, säger Robert Åkerström.

Den man som sköts ihjäl i Årby var sedan tidigare känd av polisen och hemmahörande i närområdet. Polisen misstänker att flera personer medverkade vid mordtillfället.

– Vi har i förhör förstått att det var flera personer som kom till platsen. Men vi har inga uppgifter om att det ska ha varit flera som skjutit, säger Camilla Helgesson, chef vid polisens utredningssektion i Södermanland.

– Målsäganden blev träffad av flera skott och avled senare vid operationsbordet.

Gamla konflikter

En större mängd skjutningar och mord har de senaste åren inträffat i Eskilstuna, även om polisen noterat att antalet sjunkit något sedan 2022. Robert Åkerström har i nuläget ingen uppgift om helgens skjutningar hör ihop, men betonar att det finns flera pågående – segdragna – konflikter i kommunen.

– Sådana här konflikter har en förmåga att leva vidare generation efter generation. De är svåra att bryta. Det finns ett arv av gamla konfliktytor som lever vidare och som vi försöker förhindra, säger han.