Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Elian, 17, behöver en donator

Publicerad 2024-08-31 20.59

Elian, 17, är i akut behov av en donator.

Elian Sundén, 17, skulle precis gå på sommarlov när han fick mystiska symtom.

Nu är han i akut behov av en donator.

– Jag riskerar att dö.

För två månader sedan var Elian Sundén, 17, frisk. Nu behöver han besöka sjukhus tre gånger om dagen för att få medicin.

Han har inte längre ork att styrketräna, vilket är en av hans stora hobbys – och han är i akut behov av en främlings hjälp.

– Jag behöver hitta en donator som kan donera benmärg eller stamceller. Hittills har läkarna inte kunnat hitta en bra match och om man inte gör det så kan det bli väldigt allvarligt för mig, säger han.

Elian besöker sjukhuset tre gånger om dagen.

Måste till sjukhuset – tre gånger om dagen

De första symtomen kom veckorna innan skolavslutningen i juni.

– Jag fick knölar i armhålorna, så jag tog mig till vårdcentralen. Testerna de gjorde visade att mina blodvärlden var jättedåliga.

Läkarna gjorde flera tester på Elian Sundén.

– Jag har blivit testad för i princip alla sjukdomar. Först trodde läkarna att jag hade leukemi, det var märkligt att höra läkarna säga det. Men jag blev faktiskt inte orolig, jag tror inte riktigt jag hade fattat att jag var sjuk då, säger han.

Omkring en månad efter att Elian Sundén först sökte vård fick han diagnosen aplastisk anemi.

Det är en ovanlig, men allvarlig blodsjukdom som bland annat kan göra att immunförsvaret försämras. En lätt förkylning kan bli dödlig för en person med aplastisk anemi.

Än i dag vet läkarna inte varför just Elian Sundén drabbats.

– Jag har mycket lättare än andra personer att bli allvarligt sjuk. Till exempel har jag bott på sjukhus nu de senaste dagarna. Jag fick covid, halsfluss och hög feber i början av veckan. Så jag har legat helt sänkt i flera dagar. Min kropp klarar inte av det, säger han.

Nu är Elian Sundén på bättringsvägen – och hoppas på att få gå tillbaka till andra året på samhällsvetenskapsprogrammet på Stagnelius gymnasium i Kalmar redan på måndag.

– Jag vill verkligen tillbaka till skolan, så jag hoppas att läkarna tycker att jag mår tillräckligt bra för att kunna göra det. Egentligen märker jag inte själv av att jag är sjukt så ofta, mitt liv känns väldigt normalt även om jag har den här sjukdomen.

Elian hoppas få gå tillbaka till andra året på gymnasiet.

Hoppas hitta en donator

Det enda sättet för Elian Sundén att bli fullt frisk igen är hitta en donator.

– Blodsjukdomen innebär att min benmärg inte har rätt funktioner för att producera den mängd blod som min kropp behöver. Därför behöver jag hitta en donator. Man har testat att matcha min familj, men de var inte helt rätt för mig.

I augusti fick Elian Sundén beskedet från sina läkare att en donatormatch hittats via

TobiasregistretTobiasregistret är det svenska registret för givare av blodstamceller. Registret fungerar som en länk mellan patienter och personer som donerar blodstamceller i hela världen. Tobiasregistret startades 1992 av föräldrarna till svenska Tobias Storch, 17, som dog i väntan på en lämplig donator av blodstamceller. Personer mellan 18 och 35 kan skriva upp sig på registret. (Källa: Region Stockholm och Tobiasregistret) .

– Men personen gick inte att få tag i. Antingen ville den inte längre donera eller så har personen flyttat och har inte uppdaterat sina adressuppgifter.

Nu hoppas Elian Sundén att fler personer ska vilja anmäla sig till Tobiasregistret.

– Jag hade blivit jätteglad om jag kunde hitta en match. Men vi fortsätter leta. Både i Sverige, men också internationellt.

Är du rädd för att dö?

– Nej. Jag vill inte vara rädd för något som jag inte ens vet kommer hända.