Aftonbladet

Dagens namn: Alfons, Inez

Det här är Kamala Harris vicepresidentkandidat

TT

Uppdaterad 17.39 | Publicerad 15.24

Minnesotas guvernör Tim Walz blir Kamala Harris vicepresidentkandidat. Arkivbild.

Kamala Harris har gjort sitt val av vicepresidentkandidat.

En pragmatisk politiker som talar klarspråk – och har en stor portion sunt förnuft. Minnesotas 60-årige guvernör Tim Walz är en allt starkare lysande stjärna inom det demokratiska partiet.

För ett par veckor sedan kunde få demokrater identifiera guvernören från Minnesota. Men inom loppet av några veckor har anhängarskaran vuxit – som i synnerhet består av liberaler som stödjer hans progressiva politik och hejar på hans attacker mot Republikanernas Donald Trump, enligt The New York Times.

Walz är född i en liten ort i Nebraska och tog en samhällsvetenskaplig examen från Chadron State College i samma delstat.

Han har varit högt uppsatt inom det amerikanska nationalgardet där han tjänstgjort i över 20 år.

Före detta lärare och tränare

Walz är även före detta lärare och tränare i amerikansk fotboll. Han gav sig in i politiken 2006 och lockade över väljare till demokraternas sida i traditionellt republikanska valdistrikt i Minnesota.

Han spenderade sex mandatperioder i USA:s representanthus innan han valdes till guvernör 2018. 2022 vann han återigen förtroendet.

Redan i slutet på 1990-talet, då Walz jobbade som geografilärare och tränare, kämpade han för hbtqi-personers rättigheter – långt innan det var på Demokraternas politiska agenda.

Sedan dess har han drivit flera progressiva lagförslag i Minnesota som gratis skolmåltider, legalisering av marijuana och striktare vapenlagar samtidigt som han har stärkt skyddet för aborträtt.

Viral efter uttalande om Trump

Walz har fått sparsamt med uppmärksamhet för sin demokratiska politik, och det var först nyligen som han fick ett viralt genomslag.

Det var i samband med att han kommenterade Donald Trump och hans vicepresidentkandidat JD Vance när de besökte Minnesota som hans uttalande ”De här killarna är bara konstiga” fick ett eget liv på internet. Uttalandet har blivit en slags inofficiell slogan för Harris valkampanj.

För republikanerna är Walz främst känd för hans hantering av upploppen i Minneapolis efter George Floyds död, som de anser var långsam.

Flera bedömare tror att han kommer att knuffa Demokraterna i en mer liberal riktning. Kanske alltför liberal för att locka den breda mitten?