Aftonbladet

Dagens namn: Alfons, Inez

Harris väljer Walz som vicepresidentkandidat

TT

Uppdaterad 16.45 | Publicerad 14.56

Minnesotas guvernör Tim Walz har valts till Kamala Harris vicepresidentkandidat.

Demokraternas presidentkandidat Kamala Harris väljer Minnesotas guvernör Tim Walz som sin vicepresidentkandidat i valet i höst, bekräftar hon på Instagram.

Valet kritiseras redan från Donald Trumps håll.

”Jag är stolt över att kunna meddela att jag har bett Tim Walz att bli min kandidat”, skriver hon på Instagram.

”En av de saker som stack ut för mig med Tim är hur djup hans övertygelse om att slåss för medelklassfamiljer är. Det är personligt”, fortsätter hennes motivering till valet.

Minnesotas guvernör Tim Walz, 60 år, var tidigare högt uppsatt i det amerikanska nationalgardet, är före detta lärare och har lång politisk erfarenhet från kongressen. Han har under de senaste veckorna seglat upp som en favorit hos Harris.

Enligt CNN ska Walz också ha varit en favorit hos Kamala Harris kampanjpersonal. Harris uppges vara imponerad av Walz sorglösa inställning och glada närvaro och tros kunna hjälpa till att segra över Republikanernas Donald Trump.

Locka väljare i mellanvästern

Genom att välja Walz hoppas Harris kunna stärka sin ställning i övre mellanvästern – en kritisk region för presidentpolitiken som ofta fungerar som en buffert för demokrater som söker sig till Vita huset, enligt AP.

Walz var till en början en frispråkig försvarare av Joe Biden efter presidentens katastrofala debattframträdande i slutet av juni som ledde till krav på att Biden skulle dra sig ur valkampanjen.

När Biden väl hoppade av gav Walz sitt offentliga stöd för Harris redan dagen efter. Sedan det har Walz framstått som en pålitlig och viljestark förespråkare för Harris.

Valet kritiseras av Trump

Kamala Harris val får tidigt kritik från Donald Trumps håll.

”Om Walz inte berättar sanningen för väljarna kommer vi att göra det: precis som Kamala Harris är Tim Walz en farlig liberal extremist”, säger Karoline Leavitt, Trumps kampanjpressekreterare, i ett uttalande.

De väntas framträda tillsammans för första gången senare under tisdagen i Philadelphia.

Duon väntas acceptera partidelegaternas nominering på konventet i Chicago den 19-22 augusti.

I presidentvalet den 5 november ställs de två mot Donald Trump och hans vicepresidentkandidat JD Vance.