Lista: De är topparna på Harris önskelista

Publicerad 11.58

Kamala Harris ska meddela sin vicepresidentkandidat senast tisdag.

En guvernör från rostbältet, en före detta NASA-astronaut eller en progressiv lärare.

Vem Kamala Harris väljer som sin parhäst är oklart.

Men en vadslagning pågår – med hundratals miljoner dollar i potten.

I fredags stod det klart att Kamala Harris säkrat stödet inom partiet för att bli deras kandidat i vinterns presidentval. Officiellt kommer hon utnämnas vid Demokraternas konvent som går av stapeln 19 augusti.

Men en viktig fråga är fortfarande obesvarad – vem kommer att vara hennes parhäst?

Resonemangen bakom att välja en vicepresidentkandidat är flera. Det kan handla om att välja någon som drar in osäkra väljare, eller någon som är effektiv att styra med.

I dag mötte hon flera av de topptippade kandidaterna, för att testa kemin.

Topparna på Harris lista

Här är fem namn som anses vara på Harris önskelista, enligt Politico:

Josh Shapiro.

• Guvernören Josh Shapiro från Pennsylvania ses som ett troligt val. Han kan spela en viktig roll med sitt inflytande över svingstaten. Han kan också vara viktig för att vinna väljare i hela det så kallade rostbältet.

Tim Walz.

• Tim Walz är guvernör i Minnesota. Han har lång politisk erfarenhet från kongressen i Washington och har uppmärksammats för sin progressiva politik i Minnesota. Men innan det var han lärare, tränare och högt uppsatt i det amerikanska nationalgardet. Enligt uppgifter till CNN har han seglat upp som en favorit.

Mark Kelly.

• Den före detta NASA-astronauten och veteranen Mark Kelly är också ett namn som lyfts. Han är senator i en annan viktig svingstat, Arizona. Utöver att dra röster kan han också samla in pengar. Det har han varit framgångsrik med i tidigare senatorskampanjer. Han anses också kunna spela en viktig roll i att stöda Harris i immigrantpolitiken.

Andy Beshear.

• Kentuckys guvernör Andy Beshear har vid flera tillfällen dragit röster i den traditionellt republikanska staten. Han anses kunna balansera Kamala Harris mer progressiva drag för de amerikanska väljarna.

Pete Buttigieg.

• Ett femte namn är toppolitikern från Bidens administration, transportsekreterare Pete Buttigieg. Även han kan, likt Josh Shapiro, dra röster från rostbältet. Utöver det har han erfarenhet av styrande efter de senaste åren i presidentens toppskikt.

Hundratals miljoner på spel

Vem Harris till slut väljer är oklart, men det har inte hindrat folk från att spekulera. Och på spelbolag går vadslagningen varm.

Över 366 miljoner dollar har spenderats i vad på vilka folk tror kommer bli Harris parhäst, enligt Bloomberg.

Och enligt CNN finns där en tydlig favorit. Av de som satsat pengar tror 73 procent att guvernören Josh Shapiro blir vicepresidentskandidaten. 16 procent tror på Tim Walz, 8 procent på Mark Kelly och 7 procent på Andy Beshear.

Harris rekordinsamling

Det har nu gått två veckor sedan den amerikanska presidenten Joe Biden beslutade sig för att hoppas av omvalskampanjen. En stund var det oklart vem som skulle ta över facklan från den 81-åriga presidenten, men ganska snart axlade Kamala Harris rollen som demokraternas presidentkandidat.

Bara under sin första vecka som inofficiell kandidat samlade Harris kampanj in över 200 miljoner dollar. Under juli månad drog Demokraterna in totalt 310 miljoner, något som står i kontrast till Donald Trumps intäkter under samma period: 139 miljoner dollar, enligt Los Angeles Times.

Följ ämnen i artikeln