Aftonbladet

Dagens namn: Alfons, Inez

Läraren Walz kan blir USA:s vicepresident i höst

Uppdaterad 17.25 | Publicerad 16.23

Demokraten Tim Walz utsågs under tisdagen till Demokraternas vicepresidentkandidat.

Men vem är 60-åringen från Minnesota?

1. Lärare i Kina under massakern

Har en gedigen resumé. Walz har varit lärare. 1989 jobbade han som lärare i Kina, samma år som massakern på Himmelska fridens torg. Han har varit tränare i amerikansk fotboll och gick som 17-åring med i nationalgardet. Han tillhörde sedan frivilligkåren i 24 år.

Guvernören Tim Walz från Minnesota blir Kamala Harris vicepresidentkandidat.

2. Växte upp på landet

Föddes i West Point, Nebraska, men växte upp i jordbrukbygdens Valentine. Träffade efter sitt år i Kina hustrun Glen Whipple, även hon lärare. 1994 flyttade de till Gwens hemstat Minnesota. De har två barn.

3. Levde på bidrag

Tim Waltz tillbringade sina somrar under uppväxten med att hjälpa till i jordbruket och brukade också jaga. När han var 19 år dog hans pappa i lungcancer och Walz pratar varmt om hur familjen överlevde på socialbidrag och att det amerikanska bidraget för krigsveteraner, GI bill, betalade för hans utbildning.

4. Känd för att ha svar på tal

Ses som folklig, ha ett direkt språk som går hem hos sina väljare och en skarp tunga när det handlar om den republikanska oppositionen. Har bred politisk erfarenhet från Minnesota där han valdes till guvernör 2018.

5. Stöttades av vapenlobbyn

Tim Watz har suttit i kongressen i tolv år. Han röstade bland annat för sjukvårdsreformen Affordible act (Obamacare), att fortsätta finansiera krig i Irak och Afganistan och försökte stoppa ekonomisk stöttning till banker och bilindustrin efter finanskraschen 2008. Men han har också finansierat en tidigare valkampanj med hjälp av vapenlobbyn NRA, men när han talade för ett vapenförbud efter skolskjutningen i Parkland 2008 i Florida drog NRA tillbaka sitt stöd.