Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Malmöpolisen efter våldsvågen i Köpenhamn: Fler dåd kommer

Publicerad 18.36

Svenska ”barnsoldater” rekryteras för att utföra grova våldsdåd i Köpenhamn.

Nu varnar Malmöpolisen för att våldsspiralen kommer att fortsätta på andra sidan sundet.

– Personer i de här brottsliga miljöerna accepterar inte att utsättas. Man vill hämnas, säger Malmöpolisens talesperson Nils Norling.

Den senaste tidens grova våldsdåd i Köpenhamn sätter de svensk-danska relationerna i gungning.

Den danske justitieministern Peter Hummelgaard (S) sa i måndags att man kommer att sätta press på Sverige att stoppa utvecklingen, där unga svenskar åker till Köpenhamn för att utföra beställda dåd.

Samtidigt har samarbetet över sundet stärkts på polisiär nivå.

Peter Hummelgaard.

I veckan sjösattes ett projekt där dansk polis nu finns på plats hos polisen i Malmö för att effektivisera arbetet med att bekämpa brott som rör båda länderna.

– Det är lägligt, definitivt, säger Malmöpolisens talesperson Nils Norling.

– Vi har sedan många år tillbaka ett mycket tätt samarbete med dansk polis, både på nationell och regional nivå, men på samma sätt som att vi ser att brottsligheten utvecklas så måste också vi utvecklas och bli bättre.

Enligt Norling handlar det om en tjänst från dansk sida som hela tiden finns på plats i Sverige.

Rekryterar utsatta barn

De personer som deltagit i den senaste tidens våldsdåd i Köpenhamn kommer från olika delar av Sverige, inte bara Malmö, säger Nils Norling.

Samtidigt som polisen uppger att man har god underrättelse om personerna som finns inom de kriminella miljöerna och nätverken, är det svårare att ha en fullständig bild över de personer som rekryteras för att utföra dåden.

Polisen undersöker en kiosk i Köpenhamn där en explosion inträffade på förra veckan. Två svenskar har gripits som misstänkta.

Gängkriminella rekryterar många unga som är på glid, enligt Nils Norling. Sis-hem är en rekryteringskälla men gängkriminella som är ute efter att knyta till sig unga har flera olika sätt att göra det på.

– Generellt sett riktar de in sig på barn som är utsatta av olika anledningar. Man kan ha det sämre ställt ekonomiskt, dålig kontakt med föräldrar. Det kan handla om barn med olika former av diagnoser.

– Man försöker fylla ett tomrum hos barnen. Det kan vara genom pengar, prylar eller samhörighet.

”Vi har avstyrt grova våldsdåd”

Det färdas tiotusentals människor över sundet varje dag, vilka möjligheter har ni att stoppa de här personerna?

– Ja, men tittar vi tillbaka så är vi övertygade om att vi har avstyrt grova våldsdåd. Det kan handla om att vi fångar upp information som gör gällande att något ska hända och vi griper personer som har vapen på sig.

Finns det någon anledning att tro att det blir lugnare i närtid?

– Grova våldsdåd tenderar att leda till ytterligare grova våldsdåd. Personer i de här brottsliga miljöerna accepterar inte att utsättas. Man vill hämnas. Om jag talar utifrån Malmö vet vi att om vi ser en skottlossning så ökar risken betänkligt att vi ser ytterligare våldsdåd.

På tisdagkvällen greps en svensk med två handgranater av dansk polis.

Teorin: Danskar lejer svenskar

På onsdagen gick Håkan Wall, chef för den internationella enheten på Nationella operativa avdelningen, ut i en intervju med TT och sa att det inte är svenskar som driver våldet som sker i Köpenhamn.

– Det är någon som beställer de här uppdragen och både Danmark och Norge har en historia av grov kriminalitet, sa Wall.

Håkan Wall, chef för internationella enheten på Nationella operativa avdelningen.

Nils Norling delar bilden av att beställaren finns i andra länder än Sverige.

– Det kan mycket väl vara så att det är danska kriminella som lejer ut ett våldsdåd. Det kan också vara svenska kriminella som förmedlar kontakter. Det finns inget rakt svar på det just nu. Det kan skilja sig beroende på vilka individer som är inblandade.

ANNONS