Biden och Lula: Släpp röstdata från Venezuela

TT-AP

Publicerad 2024-07-31 01.15

Människor som protesterar mot valresultatet i Venezuela blockerar en motorväg i staden Valencia på tisdagen.

USA:s och Brasiliens presidenter uppmanar Venezuelas regering att släppa detaljerad röstdata från det turbulenta presidentvalet.

Massprotester har uppstått och flera personer har dött efter regimens påståenden om seger i söndagens val.

Regimen i Venezuela meddelade på måndagen att den sittande presidenten Nicolás Maduro vann valet, men oppositionen och kritiker anser att valet är riggat. Oppositionskandidaten Edmundo González fick i själva verket dubbelt så många röster, menar de.

I ett gemensamt uttalande efter ett telefonsamtal, där situationen i Venezuela diskuterades, efterfrågar USA:s president Joe Biden och Brasiliens Luiz Inácio Lula da Silva mer transparens.

”Kritiskt ögonblick”

De båda presidenterna ”enades om behovet av att omedelbart lämna ut fullständiga, transparenta och detaljerade röstdata på vallokalsnivå av de venezuelanska valmyndigheterna”. De konstaterade också att resultatet representerar ”ett kritiskt ögonblick” för demokratin i den delen av världen.

Stora protester uppstod så fort regimen gick ut med Maduros seger – som sedan blev våldsamma när säkerhetsstyrkor försökte stoppa dem med tårgas och gummiklädd ammunition. Minst fyra personer har dött och 44 skadats. Enligt Venezuelas inrikesminister Tarek William Saab hade över 700 personer gripits.

Omfattande kritik

Venezuelas försvarsminister Vladimir Padrino sade i en tv-sänd kommentar att militären var ”fullständigt lojal” med president Maduro.

Även tidigare har den internationella kritiken mot valet varit omfattande. Ett stort antal länder har krävt en oberoende granskning av valet – och Venezuela har svarat med att förklara diplomater från rgentina, Chile, Costa Rica, Peru, Panama, Dominikanska republiken samt Uruguay som icke önskvärda i landet.