Fler länder avvisar Maduro som valvinnare

TT

Uppdaterad 05.06 | Publicerad 01.11

Venezuelas ifrågasatta president Nicolás Maduro.

Regimtrogna valmyndigheten i Venezuela håller fast vid att Nicolás Maduro vann det omstridda presidentvalet. Men allt flera länder erkänner oppositionens kandidat som den rättmätige vinnaren.

Argentina, Costa Rica, Ecuador, Panama och Uruguay ansluter sig till USA och Peru och erkände i fredags oppositionskandidaten Edmundo Gonzalez Urrutia som vinnare i förra veckans presidentval.

Samtidigt ratificerade den internationellt kritiserade och regimlojala valmyndigheten Nicolás Maduro som valets vinnare. Enligt myndigheten vann Maduro med 52 procent av rösterna.

Valmyndigheten har dock inte redovisat alla protokoll från rösträkningen.

Enligt oppositionen visar protokoll insamlade direkt från över 80 procent av vallokalerna att González Urrutia vann valet och med en betydande majoritet.

Maduro sade sig i onsdags vara redo att visa protokollen, men hotade samtidigt med att fängsla oppositionen med anledning av de omfattande protester som utbröt efter valet.

Venezuelas oppositionsledare María Corina Machado, som stoppades från att själv kandidera i valet, har uppgett att hon gömmer sig och fruktar för sitt liv efter regimens hot om att gripa henne.

Tidigt under fredagsmorgonen genomsöktes Machados huvudkontor av maskerade personer som bröt sönder dörrar och släpade iväg viktiga dokument, skriver hennes parti på sociala medier.

Vid en presskonferens från presidentpalatset fördömde Maduro vad han kallar en ”kupp ledd av USA, den internationella extremhögern och den otyglade kapitalismen”.

Brasilien, Colombia och Mexiko uppmanade på torsdagen Caracas att släppa detaljerad röstdata, ett krav som även kommit från bland annat EU och G7-länderna.

ANNONS