Oppositionen i Venezuela: Vår vinst bevisad

TT

Uppdaterad 03.36 | Publicerad 01.53

Oppositionens presidentkandidat Edmundo Gonzalez och oppositionsledaren Maria Corina Machado hävdar att de har bevis för att de vann presidentvalet i Venezuela, inte den sittande presidenten Nicolás Maduro.

Venezuelas oppositionsledare Edmundo González säger sig ha bevis på att han vann stort över den sittande presidenten Nicolás Maduro i landets omstridda presidentval.

– Vi har rösträkningsdokumenten som visar på vår seger i vår hand, säger Gonzaléz på en pressträff.

Han hävdar att oppositionen kommit över mer än 70 procent av rösträkningsdokumenten som visar att han fått över dubbelt så många röster som sittande presidenten i söndagens val.

Backar inte

Socialistledaren Maduro har dock förklarats som segrare av den regimlojala valkommissionen. Och han själv har utropat sig som vinnare, hävdar att valet redan är avgjort till hans fördel och bereder sig för sex år till som president.

– Ett försök till statskupp görs igen i Venezuela av fascistisk och kontrarevolutionär karaktär, sade Maduro i en tv-sänd ceremoni.

Kort efter det att valkommissionen sagt att Maduro vunnit gav sig tusentals personer ut på gatorna i huvudstaden Caracas för att protestera.

Oppositionskandidaten Gonzaléz har uppmanat till lugn och bjudit in människor till att samlas fredligt klockan 11 på tisdagen, lokal tid, för att fira valresultatet. Maduros kampanjledare och toppföreträdare i parlamentet, Jorge Rodríguez, har å sin sida uppmanat sina anhängare, ”den folkliga revolutionens försvarare”, att manifestera på gatorna på tisdagen. Det rapporterar den spanska nyhetsbyrån Efe.

Kritik utifrån

Den internationella kritiken mot valet har varit omfattande. I samband med beskedet från Caracas krävde nio latinamerikanska länder en oberoende granskning av valresultatet. Venezuela har svarat med att förklara diplomater från Argentina, Chile, Costa Rica, Peru, Panama, Dominikanska republiken samt Uruguay för icke önskvärda i landet.

Kritik mot valresultatet luftades även från USA, Storbritannien, Frankrike och Spanien. FN:s generalsekreterare António Guterres har uppmanat valmyndigheterna att redovisa resultatet med full transparens, och uppbrutet i detalj för varje vallokal.

Men flera länder i Latinamerika har samtidigt visat sitt stöd för Maduro som president – däribland Kuba, Nicaragua, Bolivia och Honduras. Hans regering fick också stöd från både Ryssland och Kina.

ANNONS