Oppositionen: Maduro förlorade stort

TT-AP

Uppdaterad 08.41 | Publicerad 06.24

Såväl regimen som oppositionen i Venezuela utropar sig till segrare i söndagens val. Den utmanande presidentkandidaten Edmundo González säger sig ha fått 70 procent av rösterna.

Landets valkommission hävdar att den auktoritäre Nicolás Maduro vann det omstridda presidentvalet, ett besked som möts av protester såväl i som utanför landet.

Och oppositionen kontrar med röstsiffror från 40 procent av valurnorna runt om i landet, och menar att oppositionskandidaten González fått en ”överväldigande” majoritet.

– Venezuelanerna och hela världen vet vad som hände, sa González på en presskonferens tidigt på måndagsmorgonen.

20 procent kvar

Enligt Elvis Amoroso, som leder regimens valkommission, ligger den sittande presidenten Maduro på 51 procent av rösterna medan González har endast 44 procent. Även det beskedet kom under natten, då 20 procent av rösterna återstod att räkna. Men trots det beskriver Amoroso Maduros ledning som ointaglig.

Den 61-årige presidenten höll därefter ett kort segertal, och lovade venezuelanerna ”fred, stabilitet och rättvisa”.

”Stark oro”

Stora delar av omvärlden har svårt att tro på regimens siffror.

– Vi hyser stark oro att det offentliggjorda resultatet inte speglar viljan eller rösterna hos Venezuelas folk, säger USA:s utrikesminister Antony Blinken på resa i Japan.

Flera sydamerikanska ledare är också skeptiska. Peru kallar tillfälligt hem sin ambassadör och Chiles president Gabriel Boric skriver på X att valresultatet är ”svårt att tro på.”

Costa Ricas myndigheter kallar valet ”ett bedrägeri”.

Kuba, som länge stöttat Maduros regim, välkomnar dock valresultatet. Landets president Miguel Díaz-Canel gratulerar Maduro till en ”historisk valseger.”

Valdeltagandet anges till 59 procent.

Valkommissionen kontrolleras av personer lojala mot Maduro, som suttit vid makten sedan 2013 och vill bli omvald för en ny sexårsperiod. Kommissionen offentliggjorde inte omedelbart sammanställningarna från alla närmare 15 800 vallokaler vilket gör det svårare för oppositionen att peka på oegentligheter.