Här rastar de hästarna – bredvid översvämmade motorvägen

Uppdaterad 01.22 | Publicerad 2024-07-28 23.38

Systrarna Joline Eriksson, 16, och Jonna Eriksson, 13, rastar hästarna – vid avfarten.

LILLA EDET. När jordskredet stoppade trafiken på E45 var systrarna Joline, 16, och Jonna, 13, på väg hem från en hästtävling.

Nu betar hästarna på motorvägsavfarten – och familjen väntar på att ta kunna ta sig hem.

– Vi har varit här i över fyra timmar, säger Joline Eriksson.

Under en motorvägsviadukt strax utanför Lilla Edet står en personbil helt täckt i vatten. Bara takräckena syns. På andra sidan den omkring 100 meter stora vattenansamlingen har ett gäng bilister samlats vid avfarten.

De kom hit vid 17-tiden, när ett jordskred orsakade kaos och ledde till att E45 behövde stängas av. Omkring 30 resenärer fanns vid avfarten vid 22-tiden – två av dem var systrarna Joline Eriksson, 16, och Jonna Eriksson, 13, på väg hem till Värmland.

– Vi är på väg från en hästtävling, säger Joline.

Hästarna Astiz Inez och Minuette betar på den lilla gräsplätten intill vägen.

Med sig har de mamma och ett småsyskon – och en hästtransport. I den fanns hästarna Astiz Inez och Minuette – som vid 21-tiden äntligen fick komma ut och beta på den lilla gräsplätten intill vägen.

– Det har inte varit så farligt som vi trodde. De är ganska lugna, säger Joline.

Syskonen vet fortfarande inte om de kommer komma hem till Värmland under söndagen.

– Vi väntar. Det tog bara stopp, det var ju översvämning, säger Jonna Eriksson, 13.

”Regnet var fasansfullt”

Under söndagseftermiddagen har trafikanter evakuerats från den del av sträckan där det råder rasrisk. Fokus har legat på att få människor från området – en del bilar står kvar.

Prognosen är i nuläget osäker, men Trafikverket har uppgett att vägen åtminstone väntas vara avstängd till lunchtid på tisdagen. En som får ta en annan väg vidare från Lilla Edet är Anders från Borlänge.

Anders från Borlänge och hans fru såg kaoset från hotellet de tagit in på vid Lilla Edet.

Tillsammans med sin fru hade han planerat att stanna på ett hotell i Lilla Edet under söndagskvällen för att sedan fortsätta mot Göteborg och Danmark på måndagen.

– Vi körde neråt norrifrån, vi skulle påbörja semestern idag. Det vart ett fasligt regnväder när vi kom men det gick ju att ta sig hit, säger han.

Kan du beskriva regnet?

– Det kom och gick och var fasansfullt. Vindrutetorkarna hann knappt med. Sedan när vi kom hit vräkte det bara ned på parkeringen.

Från hotellrummet kunde Anders och hans fru sedan iaktta hur kaos utbröt efter jordskredet. Först trodde de att trafiken stoppats på grund av en olycka.

– Men sedan såg vi att det var något konstigt uppöver. Och så blev det bara värre och värre, det blev vitt och vitt, den här frigoliten då. Det var ju då när den här vägen kollapsade, säger han.

”Kaos efter vägen”

Inga personskador har rapporterats och ingen ska ha förts till sjukhus efter skredet vid E45. Men händelsen får omfattande trafikpåverkan – den drabbade sträckan ligger strax söder om Trollhättan och fem mil norr om Göteborg.

– Det är kaos efter vägen. Det blev helt tvärstopp, det gick inte att ta sig fram, säger Thomas Lindholm från Trollhättan.

Thomas Lindholm från Trollhättan är på väg att hämta upp sin son.

När Aftonbladet möter Thomas utanför den bensinmack som ett antal bilister evakuerats till från motorvägen är han på väg för att hämta upp sin son. Sonen har tillsammans med sin familj varit på husvagnssemester.

Nu pekar Thomas mot en ensam vit husvagn ute på motorvägen. Familjen har fått hoppa ur och evakuera till fots.

– De blev ju fast i kön. Det har varit vatten alltihop, jag fick leta omvägar för att kunna ta mig hit.

Han hoppas på att få hem familjen så fort som möjligt.

– Det är två ungar med också så det är nog inte så roligt. Man sitter i flera timmar i en bil när man helst vill hem, säger han.

Följ ämnen i artikeln