Venezuela stoppar valobservatörer

Lars Larsson/TT

Publicerad 06.07

Nicolas Maduro vill bli bli omvald en tredje gång i söndagens presidentval i Venezuela för att kunna sitta på posten till 2030. En rad valobservatörer hävdar att de stoppas från övervaka valet.

Flera tidigare latinamerikanska ledare och spanska högerpolitiker har stoppats från att övervaka presidentvalet i Venezuela. Oron för att valet ska inte ska gå rätt till ökar.

Den sittande presidenten Nicolas Maduro vill bli omvald en tredje gång, för sex år till.

Förra året kom Maduros regering överens med oppositionen om att hålla fria val i år och då skulle också internationella observatörer tillåtas för att övervaka det hela. I potten låg att USA tillfälligt lättade på sanktionerna mot Maduros regim.

Men sedan dess har Maduro börjat backa ur överenskommelsen och regimlojala myndigheter har stoppat oppositionens ledare Maria Corina Machado från att ställa upp.

Nu har personer på väg till landet för att övervaka valet stoppats. Mexikos tidigare president Vicente Fox och andra Madurokritiker på väg till Venezuela kom inte längre än till Panama, planet de satt i skulle inte ges tillstånd att landa i Venezuela med dem ombord.

Maduros vice partiledare, Diosdado Cabello, varnade tidigare i veckan Fox och hans kollegor från Colombia, Costa Rica och Bolivia, om att de skulle kastas ut om de kom.

– Ett dåligt tecken inför söndagen, sade Fox i mexikansk radio.

Tio personer i en delegation från det spanska tidigare regeringspartiet PP sattes i förvar på flygplatsen i Caracas, huvudstaden i Venezuela, vid ankomsten.