Få visste om Bidens beslut

TT-AP

Publicerad 08.07

Bidens beslut att kasta in handduken togs bara timmar innan det offentliggjordes. Hans personal fick reda på det en minut före beskedet.

– Det svåraste beslutet han någonsin tagit, säger en nära medarbetare.

På lördagskvällen var president Joe Biden fortfarande fast besluten om att fortsätta sin kampanj för att bli omvald till USA:s president. Han befann sig i sitt fritidshus i delstaten Delaware, där han isolerat sig eftersom han smittats med covid-19. Vid hans sida fanns en liten krets bestående av hans fru Jill och några nära medarbetare, bland annat chefsstrategen Mike Donilon och presidentrådgivaren Steve Ricchetti.

Under söndagen började beslutet utkristallisera sig, enligt källor som nyhetsbyrån AP talat med. Han skrev brevet till det amerikanska folket och talade flera gånger med vicepresident Kamala Harris.

Klockan 13.45 samlades en liten grupp seniora rådgivare från Vita huset och presidentvalskampanjen för föra vidare hans beslut. En minut senare släpptes brevet på sociala medier.

”Det har varit den största äran i mitt liv att vara er president. Och även om det har varit min avsikt att bli omvald, tror jag att det ligger i mitt partis och landets bästa intresse att jag avgår”, skrev Biden.

– Detta måste vara ett av de svåraste besluten han någonsin tagit, säger senator Chris Coons, presidentens närmast allierade i kongressen, som talade med honom under söndagen.

– Jag vet att han ville kämpa och fortsätta och visa att han kunde slå Donald Trump igen, men när han hörde fler och fler synpunkter tror jag att han brottades med vad som skulle vara bäst för landet, säger Coons.