Oppositionsledarens kontor vandaliserat

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-08-02 02.03

Venezuelas oppositionsledare María Corina Machado och presidentkandidaten Edmundo González Urrutia under protester i Caracas i tisdags.

Venezuelas oppositionsledare María Corina Machado har gått under jorden av rädsla för att gripas av regimen efter det omtvistade presidentvalet.

Maskerade förövare har genomsökt och vandaliserat hennes kontor i Caracas, uppger nu hennes parti.

Venezuelas oppositionsledare María Corina Machado, som stoppades från att själv kandidera i valet i söndags, skriver i en debattartikel i Wall Street Journal på torsdagen att hon gömmer sig och fruktar för sitt liv efter regimens hot om att gripa henne.

”Vi venezuelaner har gjort vår plikt. Vi har röstat bort Maduro. Nu är det upp till det internationella samfundet att bestämma om man ska tolerera en bevisligen olaglig regering”, skriver Machado.

Tidigt under fredagsmorgonen genomsöktes Machados huvudkontor av maskerade personer som bröt sönder dörrar och släpade iväg med viktiga dokument, skriver hennes parti på sociala medier.

Bilder visar hur flera väggar sprejats med svart färg.

Press på Maduro

Pressen har de senaste dagarna ökat på Venezuelas president Nicolás Maduro, som utropat sig till segrare efter söndagens presidentval, trots att oppositionen hävdar att de i själva verket segrade.

”Med tanke på de överväldigande bevisen är det klart för USA och, viktigast av allt, för det venezuelanska folket att Edmundo González Urrutia vann flest röster”, säger USA:s utrikesminister Antony Blinken i ett uttalande.

Enligt oppositionen visar protokoll med räknade röster insamlade direkt från över 80 procent av vallokalerna att motkandidaten González Urrutia vann valet och med en betydande majoritet.

Maduro sade sig i onsdags vara redo att visa protokollen, men anklagade samtidigt oppositionen för att ”ha blod på sina händer” och sade att de borde fängslas med anledning av protester som utbröt efter valet.

Samtidigt hävdade Maduro att valsystemet i landet blivit hackat, och sade att det var en anledning till att han inte kunnat offentliggöra valresultatet.

”Odemokratiskt”

USA:s utrikesminister Antony Blinken konstaterar att det finns bevis för att president Nicolás Maduro förlorade.

Blinken kallar regimens hot om gripanden för ”ett odemokratiskt försök att förtrycka politiskt deltagande och behålla makten”.

USA bör hålla sin näsa i från Venezuela, lyder det snabba svaret från Maduro.

Machado uppmanade människor att sluta upp till omfattande protester över hela landet på lördagen, i ett inlägg på sociala medier natten till fredag svensk tid.

ANNONS