Venezuelas oppositionsledare: Mobilisera

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-08-01 06.31

Oppositionesledaren María Corina Machado tillsammans med oppositionens presidenkandidat Edmundo Gonzales under en protest efter valet. Arkivbild.

Venezuelas oppositionsledare María Corina Machado uppmanar sina väljare att mobilisera efter det kontroversiella presidentvalet, där Nicolás Maduro utropat sig som segrare.

”Nu är det upp till oss alla att hävda sanningen som vi alla känner till. Dags att mobilisera”, skriver Machado på X.

Pressen har de senaste dagarna ökat på Venezuelas president Nicolás Maduro, som utropat sig till segrare i presidentvalet trots att oppositionen hävdar att de i själva verket segrade.

Enligt valkommissionen fick Maduro 51 procent av rösterna, en uppgift som ifrågasätts både i landet och internationellt eftersom kommissionen kontrolleras av personer som är lojala med presidenten. Allt fler världsledare har ställt sig bakom krav på en granskning av valet.

Maduro sade sig på onsdagskvällen vara redo att visa vallistorna, men anklagar samtidigt oppositionen för att ”ha blod på sina händer” och beskyller dem för de dödsfall som inträffade under de våldsamma protester som utbröt efter valet.

– De borde sitta bakom lås och bom, sade han till reportrar.

Samtidigt hävdade han att valsystemet i landet blivit hackat, och sade att det var en anledning till att han inte kunnat offentliggöra valresultatet.

Brian Nichols, en amerikansk toppdiplomat som har en ledande ställning i USA:s utrikesdepartement, sade vid ett möte med den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS att det är ”uppenbart” att Maduro förlorat och att han försöker dölja resultatet.