Maduro pressad att visa valresultat

TT-AFP

Uppdaterad 2024-08-01 15.10 | Publicerad 2024-07-31 10.29

Venezuelas president Nicolás Maduro talar till anhängare under tisdagen.

Pressen ökar på Venezuelas president Nicolás Maduro att offentliggöra valresultatet i det kontroversiella presidentvalet.

G7-ländernas utrikesministrar uttrycker ”allvarlig oro” över läget.

Maduro påstår att han är redo att visa vallistorna, men anklagar oppositionen för att ”ha blod på sina händer”.

Den sittande presidenten, som utropat sig till segrare i valet, sade på onsdagen att han ”är redo att visa hundra procent” av vallistorna, i ett framträdande framför landets högsta domstol. Enligt Maduro ska granskningen göras av högsta domstolen.

Men sent på onsdagen gick Maduro åter till hårt angrepp på oppositionen, som hävdar att den segrat i valet. Maduro anklagade oppositionella att ”ha blod på sina händer” och sade samtidigt att ”oppositionen aldrig kommer att få makten”.

Enligt valkommissionen fick Maduro 51 procent av rösterna, en uppgift som ifrågasätts både i landet och internationellt.

Vänner ifrågasätter

Maduros utspel kom sedan även länder som brukar stå den kontroversielle presidenten nära krävde öppenhet om valet.

På onsdagen sällade sig dessutom den mäktiga G7-gruppen till de omfattande internationella kraven om en granskning av valet.

”Vi uppmanar ansvariga representanter att offentliggöra ett detaljerat valresultat med full transparens, och vi ber valkommissionens representanter att dela med sig av informationen till opposition och oberoende valobservatörer”, skrev G7-ministrarna i ett uttalande på onsdagen.

EU:s utrikeschef Josep Borell sade i sin tur att valresultatet efter söndagens val inte kan erkännas förrän röstdata offentliggjort.

– Vi ber om att få omedelbar tillgång till röstdata, säger Borell till reportrar under en resa i Vietnam.

Massiva protester

Både USA:s president Joe Biden och Brasiliens dito Lula da Silva har redan uppmanat den venezuelanska regimen, med president Nicolás Maduro i spetsen, att offentliggöra röstdata.

Maduro hävdar, med stöd av landets valkommission, att han vunnit valet, men beskedet ifrågasätts eftersom kommissionen kontrolleras av Maduro-lojala personer.

Protester mot regimen har sedan valet brutit ut i landet och flera dödsfall och massgripanden rapporteras.

Regimen har också utfärdat en arresteringsorder mot oppositionsledaren María Corina Machado för sin inblandning i protesterna, rapporterar den spanska tidningen ABC.

ANNONS