Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Orkanen slår mot Florida: "Bilar lyftes upp"

Uppdaterad 07.56 | Publicerad 01.44

Milton har dragit in över Florida med vindar på upp emot 56 meter per sekund.

Miljoner är utan el och dödsfall har bekräftats. Räddningstjänst har fått pausa sina insatser på grund av de livsfarliga vindarna.

Orkanen bedöms behålla orkanstyrka när den rör sig över Florida mot Atlantkusten. Det innebär förödande regn och vindar som orsakar skada på allt i dess riktning. På flera håll ligger gatorna totalt översvämmade.

Ovädret har stegvis nedgraderats på orkanskalan sedan det drog in över land. Men Milton är fortfarande mycket farlig med ihållande vindstyrkor på drygt 40 meter i sekunden, varnar det nationella centrumet för orkan- och stormvarningar (NHC).

Långt över två miljoner hushåll rapporteras vara strömlösa efter att orkanen nått land vid halv nio-tiden på onsdagskvällen, lokal tid.

Överraskande tornados

Den nationella vädertjänsten har också utfärdat en sällsynt varning för stormflod i storstadsområden Tampa Bay och Saint Petersburg, där över tre miljoner människor bor.

Milton innebär inte bara ihållande hårda vindar och hällregn. Redan innan stormens öga nådde land bildades tornados i en sällan skådad omfattning, med upp emot 130 varningar för kraftiga virvelvindar framknuffade av Milton. Det drabbade bland annat länet St Lucie på Atlantkusten, där invånarna togs på sängen av stormbyarna.

Tromberna uppges ha släckt liv och förstört mängder av mobila hus i området.

– Liv har gått förlorade, säger sheriff Keith Pearson i St Lucie till tv-kanalen WPBF, utan att uppge hur många dödsfall det rör sig om.

– Bilar lyftes upp och vältes upp och ned, flyttades hundratals meter, säger han.

Pausar insatser

Vindstyrkorna som har uppmätts vid kusten i Tampa och Saint Petersburg beskrivs som extremt farliga orkanvindar.

I Pasco county, norr om Tampa, meddelar räddningstjänsten att de pausar alla insatser till dess att det bedöms säkert att återuppta dem. Även i Orlando har räddningsarbetare tvingats avbryta arbetet i väntan på att vindarna avtar i styrka, rapporterar NBC News.

Det har varnats för att vattenmassor på upp till cirka tre meters höjd kan pressas upp över land.