Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Svensk i Florida: Livet förstört för många

Publicerad 2024-10-09 20.52

Svenska Nina Pileborg och hennes familj köpte sitt hus i Florida i juni.

Härom veckan svepte ovädret Helene in och översvämmade huset. Nu närmar sig en ny orkan.

– Med Milton finns det en risk att hela huset kommer att försvinna, säger hon.

Nina Pileborg, uppvuxen på Gotland, har bott i Florida i tre år. Familjen hade precis flyttat in i det 100-åriga huset i Saint Petersburg, utanför Tampa, när Helene slog till.

– Det kom så pass mycket vatten in i huset, upp till tre fot (cirka en meter), att hela nedervåningen blev förstörd. Alla möbler åkte ut, allt i köket, kylskåp, spis, tvättmaskin och torktumlare i tvättstugan, säger hon och tillägger att de kommer behöva riva upp golv och väggar, samt skaffa nya fönster och dörrar.

Men de är inte ensamma, hela gatan har dragit ut sina förstörda ägodelar. En vilja att hjälpa varandra i förödelsen har funnits där, enligt Pileborg.

– Det gör verkligen ont i hjärtat på en när man ser hur livet har blivit förstört för många.

”Tar en dag i taget”

Med orkanen Milton väntas vinden vara värst. Därför är nu allt utdraget bråte en säkerhetsrisk. Myndigheterna har gjort vad de har kunnat för att rensa gatorna, men allt har inte hunnits med, enligt Pileborg.

Under ovädret Helene tog hon och hennes sjuåriga dotter sig till deras lägenhet i Redington Shores, drygt två mil väster om Saint Petersburg, och såg från nionde våningen hur förstörelsen bredde ut sig nedanför.

Den här gången bestämde de sig för att ta sig cirka tre timmar norrut till Jacksonville.

– Med Milton finns det en risk att hela huset kommer att försvinna.

– Vi kommer att hitta en lösning, självklart, men vissa dagar är det svårare att se framåt än andra. Vi tar en dag i taget.

Evakuerar inte

Till skillnad från Pileborgs familj kommer Leif Oskarsson, ursprungligen från Stockholm, inte att evakuera, utan stanna kvar på ön Clearwater Beach.

– Det är klart vi är lite oroliga men jag har bott här sedan 1990, så man blir van vid stormar, men det här är den värsta stormen vi har haft. Det är lite oroligt, säger Oskarsson vars grannskap också drabbats hårt av orkanen Helene.

Myndigheterna har uppmanat invånarna att evakuera, och från och med 19-tiden lokal tid – när orkanen väntas vara som värst – kan man inte längre ta sig från öarna då broarna stängs.

– Anledningen till att vi stannar kvar här är att jag har mina företag här i Florida. Jag måste se till att mina anställda är okej, säger han och tillägger att de förberett sig i tre dagar för orkanens ankomst.

Dessutom vill han se till att äldre personer i byggnaden är säkra under ovädret.